2-ма нови пациенти със съмнения за коронавирус са приети в дупнишката болница

Двама нови пациенти със съмнения за коронавирус са били хоспитализирани в общинската болница в Дупница през последните дни. Мъж на 42 години от кочериновското село Стоб е бил приет вчера следобед.
„Пациентът се оплакваше от грипоподобни симптоми и го приехме в болницата. Контактен е, взехме му всички необходими проби, които изпратихме в София. Чакаме резултатите да станат готови в утрешния ден“ коментира пред „Вяра“ д-р Крум Бонев от здравното заведение.
В МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД е била приета и млада жена от Кюстендил. Това се е случило в петък вечерта. Тя е на 24 години и се е оплаквала от висока температура и други симптоми на грип. В понеделник се очаква да станат ясни и нейните резултати, които са пратени в Националната референтна лаборатория в столицата.
Както е известно, в областния град няма инфекциозно отделение и всички хора със съмнения за коронавирус от цялата Кюстендилска област биват транспортирани в Дупница.
Междувременно, преди два дни областният управител на Кюстендил Виктор Янев свика Областния кризисен щаб за борба с коронавируса и кметовете на общините, с цел координация на действията между институциите по прилагане на противоепидемичните мерки. От РЗИ уточниха, че голяма част от усилията им са насочени към лицата, които са под карантина. Връчват се предписания на всички граждани, влезли на територията на област Кюстендил от рискови страни. Те се проверяват стриктно от органите на реда, служители на РЗИ и РЗОК. От РЗИ информираха, че до  четвъртък са били връчени над 70 предписания. Предстои връчването на още, тъй като под карантина и задължителна изолация са приблизително около 250 души на територията на област Кюстендил. Тази бройка обаче се променя всекидневно.  Коментирани бяха и личните предпазни средства, с които разполагат  медицинските работници и институциите в областта. Стана ясно, че в рамките на петъчния ден са пристигнали 800 бр. защитни облекла, както и маски, освободени от Държавния резерв. Облеклата и маските са с висока защита и за многократна употреба. Те са предвидени за медицинските лица и здравните инспектори в областта, които са на първа линия и най-застрашени. За полицейските служители ще пристигнат отделно защитни облекла.

Димитър ИКОНОМОВ