До няколко дни в Дупница ще има маски по аптеките

  • Фармацевтката Мария Попова: Никой обаче не знае кога ще има ръкавици

  • Лекарства има и малко от тях са завишени, но не стряскащо

  • Спекулата с предпазните мерки идва заради свободната продажба в интернет

Маските и ръкавиците през последните дни изчезнаха тотално от аптеките в Дупница и заедно с дезинфектантите се превърнаха в една от най-търсените стоки.

Заради извънредното положение и заплахата от коронавируса дупничани търсеха тези продукти на пожар.  „Вяра“ се свърза с една от най-известните фармацевтки в града – Мария Попова, която обясни, че до няколко дни в аптечната мрежа ще има доставка на маски.
„Скоро маски ще има, най-вероятно във вторник или сряда. Обаждат се фирми, частни и държавни, които да ни предлагат доставката. Има обаче голяма спекула в интернет, където маски се предлагат по 7-8 лева бройката. Докато при нас фирмите ни ги доставят със сертификат срещу 1,50-1,80 лева на маска. Търсенето определя предлагането. В аптеката не става натоварването, за което се говори напоследък. Всичко идва от продажбите в интернет. Там може да се намерят свободно лекарства, които иначе се дават само с рецепта“, каза пред „Вяра“ една от най-известните фармацевтки в Дупница Мария Попова.
Тя и колегите й обаче не знаят кога точно по аптеките ще има ръкавици.
„Никой не казва къде и кога ще има ръкавици. По-голямата част от тях са немски и китайски внос, което означава, че сега няма как да бъдат доставени. Имаме няколко форума на фармацевтите и непрекъснато следя кой какво предлага. Колегите също не знаят. Дори и ръководството на Съюза на фармацевтите не може да каже нищо за ръкавиците“, добави дупничанката.
Мария Попова коментира и какво се случва с лекарствата и цените им.

Мария Попова

„Лекарства има. Последния месец и половина има леко повишаване на цените на определена фирма, след като отпадна един мораториум. Имаше максимална цена на лекарствата, но им позволиха да увеличат цените в зависимост от процента на инфлацията. Наблюдава се как цената на 2-3 препарата се вдига малко нагоре, при други пък стига се дори до 30-40%. Като цяло обаче увеличенията не са драстични и това не е нещо, което да стресне хората. Същото се получава и с производството на спирт. 150 милилитра спирт доскоро беше на цена около 90 стотинки, а в момента е 1,27-1,30 лева. Спиртът обаче няма пределна цена, не е лекарството и не се контролира“, завърши опитната фармацевтка.
Димитър ИКОНОМОВ