Лекари в Италия: На края на силите си сме

В италианската болница „Оглио По” 25 от 90-те лекари са заразени с новия коронавирус, което увеличава натиска върху здравата система, която вече е претоварена от пандемията.“Петима от служителите на болницата са заразени с коронавирус,” каза директорът на болницата Даниела Ферари.
Те и здравните специалисти като тях почти сигурно разпространяват вируса, дори да не са го знаели преди да се нуждаят от лечение или да отидат в изолация, смятат експерти и лекарските профсъюзи. Ситуацията се изостря от факта, че преди месец не са имали достатъчно маски и ръкавици.
“На края на силите си сме”, каза лекарят Романо Паолучи, който се завърна от пенсиониране, за да помага в болница „Оглио По”, която е близо до Кремона, един от най-тежко засегнатите градове в Ломбардия.
„Нямаме достатъчно ресурси и особено персонал, защото, наред с други неща, персоналът се разболява.”
В Ломбардия, региона с най-много заразени и починали от пандемията, най-малко две болници са се превърнали в огнище на инфекция. Медицинският персонал се заразил от пациентите, и така вирусът бил разпространен в техните общности преди въвеждането на строга карантина.„Това е един от факторите, допринасящи за такова бързо разпространение на вируса“, казва Джузепе Ремузи, директор на Института за фармакологични изследвания „Марио Негри“.
“Пациентите заразиха други пациенти и лекари, които след това излязоха и заразиха други”, каза Ремузи.
В цялата страна 4268 здравни работници или 0,4 процента от общия брой, са били заразени с вируса до 20 март, сочат данни на Националния здравен институт.
По думите на Гуидо Маринони, ръководител на асоциация на общопрактикуващите лекари в Бергамо, освен в болниците, ситуяацията била много по-лоша в пенсионните домове, където са заразени 1464 здравни работници.Ръководителят на правителствения кризисен щаб за борба с пандемията от коронавируса заяви, че Италия се нуждае от 90 милиона маски на месец и “активира всички възможни канали”, за да ги получи.
Управителят на област Ломбардия Атилио Фонтана заяви в четвъртък, че е подписал споразумение с Йордания за четири милиона маски.
В няколко болници и здравни центрове в Милано, публични и частни, служители и синдикати също се оплакват от неадекватни мерки за защита на персонала. /БГНЕС