Сърбия прилага по-настъпателна тактика за борба с коронавируса, като въвежда масови тестове и увеличаване на болничните капацитети за лечението му, съобщи днес водещият епидемиолог Предраг Кон, цитиран от ДПА.
Всеки, който е бил в контакт със заразен с коронавирус, ще бъде тестван, вместо както досега, само тези, които имат симптоми, каза Кон за държавната телевизия РТС.
Сърбия се опитва да засили мерките и да забави разпространението на епидемията, добави той, като обясни, че тестовете ще обхващат и тези, които са в регистрирана самоизолация – около 10 000 души.
Друг елемент на по-агресивния подход към коронавируса е да се идентифицират колкото може повече носители на вируса и да се настанят в специални болници. За тази цел са приспособени за приемане на болни помещенията на Белградския панаир с капацитет около 3000 легла.
Подобни болнични капацитети се подготвят и в спортни зали и хотели в страната за тези, които вече са заразени, но още нямат силно изразени симптоми. Сериозно болните пациенти ще бъдат хоспитализирани в клиниките с възможности за интензивно лечение и наличие на респиратори
Правителството прие новия подход, след като през уикенда получи помощ от Китай, включващ тестове и екип от медицински експерти, които са работили в китайската провинция Хубей.
В Сърбия от една седмица е в сила повсеместен полицейски час. От неделя той е изместен с 3 часа по-рано и сега важи за периода от 17 до 5 часа всеки ден.
На хората на възраст над 65 години в градовете и над 70 години в селата е разрешено да напускат домовете си само в неделя за три часа, започвайки от 4 часа сутринта, за да пазаруват в определени магазини, отворени специално за тях.
До тази сутрин в Сърбия са потвърдени 249 случая на заразени с коронавирус, включително трима, които починаха./БТА