Музикантите от оркестър „103 градуса” в Сапарева баня репетират по домовете си

  • Иван Начов: Гъдуларят Християн и гайдарят Митко се готвят за конкурс в Благоевград, заявили сме участие вав фестивала „Млади таланти” в София

  • Миналата година записахме 3 видеоклипа, с участието на дупнишкия състав „Зора” на Дилиана Диканска

 

Талантите от Школата за народни инструменти, Детския фолклорен ансамбъл  „103 градуса”  и  Вокалната група към НЧ „От извора 2013” в Сапарева баня продължават да репетират. Въпреки ограниченията,  въведени заради епидемията, възпитаниците на музиканта Иван Начов продължават да се подготвят, но по домовете си, увери художестваният ръководител.

„Откакто бе въведено извънредното положение децата репетират вкъщи самостоятелно. Обаждат ми се, давам им съвети, насочвам ги. Държим връзка и по скайп. С нетърпение чакаме да отмине кризата, за да тръгнем да покоряваме нови сцени. Децата са готови и искаме да демонстрираме нашия труд и талант. Преди  ограниченията заради вируса започнахме да разучаваме нови песни. За това лято подготвяме нова програма, ще имаме нов репертоар. С музикантите се готвим и за конкурса „Звезди в радиото”, организиран от Радио Благоевград. Отново ще имаме двама солисти – гъдуларят Християн Рангелов и гайдарят Димитър Захаринов. Християн, който през 2018 г. се класира на 1-во място на същия конкурс, а по-късно, като участник в Български национален шампионат по фолклор “Евро фолк 2019” спечели специалната награда на  Европейските музикални училища и  бе откритието на  XXIII Старопланински събор „Балкан фолк 2019”, ще участва за трети път. Сега ще изпълнява пиеса на Иво Папазов –  „Булченска ръченица”. Митко ще участва за първи път, ще се представи с „Дивотинско хоро”, което е от репертоара на Илия Димитров.  Конкурсът е насрочен за 28 и 29 март. Засега не е отменен, очаквам да бъде отложен, но когато и да се проведе, ние ще участваме. Дали сме заявка и за участие във фестивала „Млади таланти” в София, който е на 23 април”,  каза Иван Начов.

Неотдавна музикантът и неговите възпитаници празнуваха четвъртия рожден ден на формациите, които са неизменна част от почти всички празници в Сапарева баня и много добре познати в района.

„Не мога да не похваля децата, че само за 1 г. израснаха много, нивото им е много по-високо. Най-големите ни успехи за тези 4 г.

са наградите ни от конкурса „Звезди в радиото” и от фестивалите „Фолклорна магия” – Банско, „Рила ни гледа” в Дупница, „Приморска перла” – Приморско, от фестивала в Челопеч и т.н. .

Имаме записани 9 видеоклипа за ТВ „Родина” и най-голямата награда – на публиката, която ни приема с широки обятия. Само за последната година записахме 3 видеоклипа, заедно дупнишкия танцов състав „Зора” на Дилиана Диканска, който е на много високо ниво”, подчерта Начов.

Музикантът е горд и с ново попълнение. Миналата година към оркестъра от 11 момчета се присъединило и момиче – 14-годишната Мария Иванова. „Мария Иванова е с корени от самоковското село Широки дол, но живее в София. Учи гъдулка. Осмокласничката пътува до Сапарева баня от столицата, за да участва в репетициите и изявите”, обясни музикънтът.

Както е известно, школата и оркестърът са сформирани през пролетта на 2016г. Школата си остава единствената в Югозападна България, в която се преподават всички народни инструменти – гайда, гъдулка, кавал, тамбура, ударни.