От днес е в сила новата декларация за преминаване през пропускателните пунктове на областните градове.

Бланката е публикувана на сайта на МВР. Досега декларацията се показваше на полицията, но от днес ще остава при проверяващите. Така на практика трябва да се носят няколко декларации при преминаване през няколко пункта. Това се налага като мярка срещу случаите на злоупотреби, обясни председателят на Националния щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски:

“Вече се наблюдава злоупотреба с тези декларации и с местожителството, което е по постоянен адрес и по адрес на живеене и отделно пълни са малките населени градове, опашки има за пререгистриране. Вместо да осъзнаем за какво се прави това нещо, веднага търсим начин да го заобиколим – то разбира се ще ни се отплати и то по най-лошия начин“. В община Ковачевци междувременно спряха временно издаването на удостоверения за настоящ адрес след подаване на адресна карта за заявяване или за промяна на настоящ адрес. Заповедта е издадена от кмета Васил Станимиров и е във връзка с въведеното извънредно положение и противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса. Местният управник се позовава на текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация и на Закона за здравето, а заповедта е сведена на вниманието на длъжностните лица, имащи отношение към предприетите мерки. Общината е най-малката на територията на област Перник и правим всичко възможно да защитим местните жители от заразата. Купуваме и носим лекарства и хранителни продукти на възрастните хора, каза Станимиров.

По думите му през последните дни са зачестили исканията от жители на София и други градове с вили и къщи в селата в Ковачевско за регистрация по настоящ адрес.

Местната управа се притеснява при това засилено движение да не се внесе инфекцията./БНР