Личните документи с удължена валидност ще важат само на територията на страната

“Срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март до 31 октомври, се удължава с 6 месеца”. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет Светлана Ценева – директор на Дирекция „Български документи за смоличност”.

Те ще са валиден идентификационен документ в този период само за територията на страната, уточни тя и добави, че с влизането в сила на Закона за извънредното положение автоматично се удължава срокът на валидност на документите.

По желание на гражданите, ще могат да се издават нови документи и преди изтичане на този 6-месечен срок. Звената “Документи за самоличност” работят при осигурени безопасни условия за това, обясни тя.

“Ако консулската служба в съответната страна не е затворена заради създалата се ситуация, българите в чужбина могат да подават искане за подновяване на документите им. Ние продължаваме да издаваме документи и да ги подаваме към Министерството на външните работи, а те съответно да ги изпращат към консулските или дипломатически служби, но в условията на криза заради пандемията не знам дали успяват да ги изпращат, тъй като превозите са спрени. След като им изтекат документите и отворят дипломатическите служби, българите в чужбина могат или да си подадат документите оттам, или да си издадат временен паспорт, който е валиден документ”, разясни директорката на Дирекция „Български документи за смоличност”.

Цанева посочи, че на 9 март са приети 5691, паспорти – 4302, свидетелства за управление 1269, а на 23 март са приети 1071 лични карти, 295 паспорта и 271 свидетелства за управление. По думите ѝ този рязък спад показва, че въведеният режим на извънредно положение се спазва.

Старши комисар Николай Николов, директор на Дирекция „Миграция“ обясни, че с влизането в сила на Закона за извънредното положение се удължава с 6 месеца и срокът на валидност на документите на пребиваващите постоянно и дългосрочно пребиваващи чужденци, както и на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, които пребивават на територията на България.

“Предвидено е чужденците с до една година разрешено пребиваване в страната, чийто срок на документи изтича в периода на извънредно положение в България, да подадат документи до 14 дни след изтичане на извънредното положение, като този период няма да се брои за прекъсване и няма да се брои за нарушение на Закона за чужденците в Република България”, обясни той.

Николов посочи пример и с турски граждани, които са студенти в България, но в момента заради спрени учебни занимания са се завърнали в Турция. Те не трябва да се притесняват и могат да се върнат в България, а след изтичане на извънредното положение могат да подновят срока на пребиваване в страната без необходимост от нова входна виза и нови административни процедури.

Туристите, които имат разрешение за пребиваване до три месеца, трябва да напуснат страната. Ако не могат по уважителни причини да го направят, трябва да поискат удължаване от службите “Миграция” по места, които също работят.

С два месеца след края на извънредното положение се удължават сроковете на документите за търговия, придобиване и съхранение, носене и употреба на оръжия и боеприпаси, които са изтекли в рамките на извънредното положение./БНР