Народното събрание се разпуска

Със 115 гласа “за” и 65 гласа “против” депутатите приеха предложението на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да бъде променен режимът на работа на парламента.

По силата на решението заседания ще се свикват само при необходимост от приемане на закони, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол става писмен.

До приемане на предложението се стигна след разгорещен дебат и спорове от парламентарната трибуна.

Пред депутатите вносителят на предложението, председателят на парламента Цвета Караянчева, каза, че това е необходимо, защото те са единствените, които нарушават карантината и са лош пример за народа. “Представете си какво ще се случи, ако бъде установен заразен колега. Това означава да бъде блокирана работата на парламента за 14 дни”, заяви тя и посочи, че никой не е защитен от коронавируса. Според Караянчева работата може да се навакса през ваканциите.

Кристиан Вигенин от БСП каза, че това е опит да се спре работата на парламента за неопределено време. “Този парламент трябва да се свика само още веднъж, за да гласува оставката на правителството “, заяви Вигенин. Той увери, че ще намерят начин да се противопоставят на това предложение.

В лично обяснение от парламентарната трибуна Караянчева посочи, че предложението за разпускане не е само нейно. „Под него са се подписали и председатели на парламентарни групи. Тук някой от трибуната каза, че съм казала да бдим. Да, нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията. Да бдим да не се повтори Чернобил, когато български граждани бяха навън на улицата и манифестираха и ядяха целена салата, а партийните величия стояха някъде на тихо и ядяха специална биологична храна”, каза още Караянчева и продължи речта си с плам, визирайки БСП: “Защо след като няма заплаха, вие уважаеми колеги, не провеждате вашите събрания”.

“Уважаеми колеги, уважаеми приятели, казах ви, че тук ще се говори, че това е против конституцията, че задушаваме парламентаризма в България – говорете каквото искате. Ако ние днес имаме възможност да спасим човешки живот на вас, на ваш близък, на хора, работещи в администрацията, на мен уважаеми приятели, това ми е достатъчно. Мислете”, допълни председателят на парламента.

“Освен хората, които се страхуват от заразата, в нашето общество е пълно с хора, които се страхуват от безработица, които се страхуват от глад, които се страхуват от фалити на фирмите си и още куп неща. Именно представителството на тези хора представлява парламентът. Когато дадем властта на едните, които ни пазят от болестта, ние всъщност позволяваме да се потъпкват правата на ония, които може да се страхуват от болестта, но се страхуват и от друго”, коментира той.

По думите му ролята на парламентаризма е точно това, че трябва да има защитници на различни групи хора.

“Когато дадеш властта само на защитниците от болестта се нарушават правата на всички останали, което не означава, че вървиш по най-добрия път. Моят проблем тук не е дали ще се чуе опозицията, аз нямам нужда от повече популярност. Имам си моята, каквото съм могъл, съм направил. Моят проблем с всичко това е, че всъщност ние ще изведем страната по много по-лош път така. Ще запазим само едните интереси, а другите ще останат тежко накърнени. Тази отговорност, която ще трябва да понесете само след няколко месеца, когато онези, чиито интереси се накърняват се обърнат към вас и ви питат: “А какво направихте”, посочи Кутев.

Той разкритикува цитирането на Конституцията от страна на Цвета Караянчева.

“Чл. 64 казва, че в случай на война, военно или друго военно положение Народното събрание срокът на неговите пълномощия се продължават до отпадане на тези обстоятелства. Тук законодателят, който е писал Конституцията, а тя все още е най-важният документ в тази държава, е предвидил, че Народното събрание в република с парламентарно управление, е именно този орган, който не бива да спира да работи. Това е органът, който изразява гражданските права. Със спирането на работа на Народното събрание, е престъпление срещу държавността”, каза депутатът и подчерта, ще това не е само български феномен.

Колегата му Валери Жаблянов добави, че ГЕРБ искат да управлявате с укази, декрети и пресконференции. „Това е диктатура”, посочи депутатът. Според него ГЕРБ абдикира и слиза под собствената си съвест, а след месеци притеснените сега граждани ще им поискат сметка.

Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България – имаме живот на кредит, свобода под карантина, а утре влиза в действие диктатура, заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Уважаеми български граждани, сигурно много пъти сте чували от тази трибуна, че става дума за исторически момент, за исторически речи и исторически думи. Сигурно някой път е имало основание в това, друг път – не. Ние смятаме, че днес наистина става дума за исторически момент. Днес, каквото и да говорят наши политически опоненти или народни представители с различно виждане, парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на Република България”, каза Нинова.

Според нея последните три дни са заличили 29-годишното съществуване на конституцията.

“Вчера правителството предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Пари чрез кредит, работа чрез кредит, живот на кредит ви дадоха вчера. Днес ви дадоха свобода под карантина. Имаше и такова изказване. Утре – влиза в действие диктатурата. Това са трите дни, които променят България за месеци напред”, подчерта Нинова.

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че БСП са били поканени да дадат предложения за работата на парламента, но те нищо не са предложили.

От своя страна председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев каза, че основното човешко право е на живот и пред него всички останали имат второстепенно значение. “Ние в момента не гарантираме правото на живот на народните представители, нито на хората, с които контактуваме, нито даваме пример, че спазваме изискванията. В момента заради пандемията, заради опасността за живота на хиляди, на стотици хиляди граждани по света, се суспендират временно основни човешки права. Правото на свободно движение, правото на свободно изразяване по определени теми. Правото на труд дори. Ако това е така, ние трябва да прогласим, че основна наша задача е да гарантираме правото на живот”, допълни Цонев.

Според него правото на живот се гарантира като не го застрашаваш. “Лекарите казват, че ние го застрашаваме”, допълни Цонев и се възмути от това, че депутатите се правят на безсмъртни от 20 дни.

“Народното събрание трябва да продължи да работи. То трябва да спре да работи по този ред. Предложихме дистанционно, предложихме да работим от кабинетите си. Предложихме да гласуваме от кабинетите си. Има стенограми от заседания на Председателския съвет”, коментира още той. /БГНЕС