Петър Касабов е рожба на СКБ ”Беласица” Петрич. Негов първи треньор е Венцислав Полизоев. През 1999 година става европейски шампион по борба в Рига. Участник е и в Олимпийските игри през 2000 година в Сидни. От 2008 година е треньор в различни възрастови гарнитури . Помощник-треньор е на Симеон Щерев при националите мъже и жени. По-късно е определен за треньор на националния отбор за девойки и кадетки. През 2016 година става старши треньор на женския национален  отбор по борба. За постигнатите резултати  през 2018 година бе обявен за треньор № 1 на България. Две поредни години е треньор на БФБ и на община Петрич.

Отлично започна 2020 година за 41-годишния петричанин, сега треньор по борба на националния отбор за жени Петър Касабов. На Европейското първенство, състояло се  в Рим от 10 до 16 февруари, възпитаничките му Мими Христова и Миглена Селишка спечелиха златни медали и европейски титли, а Тайбе Юсеин-бронзов медал.  Отлично вървеше и подготовката за спечелване на квоти за Олимпиадата в Токио. Обявената пандемия заради коронавируса спря всякакви занимания по указания на Министерството на спорта.

Относно отлагането на Олимпийските игри за 2021 година Петър Касабов сподели: „Лично аз  и състезателките ми приехме с облекчение новината. При тези условия не беше възможно да се готвят нормално националките. Липсваха ни лагер-сборове, необходимите зали и  това създаде напрежение за подготовката им за Олимпиадата. През м.март в Будапеща трябваше Мими Христова, Миглена Селишка и Евелина Николова да се борят за спечелване на квоти, даващи право за участие на Олимпийските игри в Токио. Нека да се урегулират нещата около сегашната ситуация и след това ще седнем, ще обмислим къде, кога и как ще започнем да се готвим сериозно. Първо трябва да излезе календарът на БФБ, той пък ще бъде съобразен с календара на Световната федерация. Общувам с доста колеги от Европа и Азия. Всички бяха притеснени около възникналата ситуация заради Covid-19. Няма положен труд напразно. Всеки състезател, който  е облякъл националната фланелка, трябва да поддържа формата си, ако иска да бъде равностоен на колегите си при състезания от европейска, световна или олимпийска величина. При възникване на възможност за нормална подготовка ще се намесят треньорите и специалистите. Самото име Олимпийски игри ако не може да те настрои, за какво да говорим по-нататък. На всеки спортист титлата трябва да бъде в мечтите му. На този етап чакаме вдигане на забраната за тренировки и да започнем да се трудим целево.

Призовавам моите съграждани от община Петрич да останат по домовете си, за да запазим здравето  на семействата си. Нека оставим спорта по-назад в този труден момент от живота ни”.

Ташко Сульотов