Започва строителството на пункта за планинските спасители в района на Езерата

Национален парк „Рила” обяви обществена поръчка, чиято прогнозна стойност е 470 078 лв. без ДДС

 

Започва строителството на пункта за планининските спасители  от Дупница и служителите на Национален парк „Рила” в района Седемте рилски езера. От дирекцията на парка обявиха обществената поръчка, с която се търси изпълнител на Контролно-информационен пункт (КИП) „Седемте рилски езера”. Прогнозната стойност на поръчката е 470 078 лв. без ДДС. Кандидат-строителите могат да подават оферти до 23 април. Срокът, в който избраната фирма трябва да изгради постройката  е 6 месеца.

Както сме писали, процедурата започва след 3 –годишно забавяне заради пропуски от страна на парковата дирекция.

Припомняме още, че сградата ще се намира на възлово място, предвидено да обхване голяма част от основния туристопоток в циркуса на Седемте рилски езера и към други туристически обекти – в местността Сухия чал, близо до хижа „Рилски езера” и лифта. Постройката ще бъде със застроена площ 126 кв. м, на 2 етажа. Ще е функционално разделена на две части. Едната част ще бъде база на Дирекция „НП Рила”, а другата – на Планинска спасителна служба /ПСС/- Дупница. Частта от сградата, която ще се предостави на ПСС, ще бъде с отделен вход с общо прилежащо преддверие. Предвидени са дежурна стая за служителите на ПСС, помещение за първа помощ на пострадали,санитарен възел и помещение за съхраняване на специализирана екипировка и моторна шейна, както и две спални помещения и баня със санитарен възел.

Базата ще спомогне за съкращаването на времето за придвижване на отряда по време на спасителни акции. При нещастни случаи в  момента спасителите губят ценно време в пътуване от Дупница до планината.

В частта на Дирекция „НП Рила” ще има зала за провеждане на образователни програми с около 20 места. Предвидени са и необходимите помещения за служителите.

Юлияна КОЛЧАКОВА