Проверяващите не откриха нарушения в ТЕЦ „Бобов дол”

Изп. директор Емил Христов: РИОСВ, прокуратурата и полицията нямат забележки

 

В ТЕЦ „Бобов дол” не са установени нарушения по време на провелата се днес проверка за нерегламентирано горене на отпадъци. „Проверяващите нямат забележки. Констатацията е на 3-ма служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) -Перник, представители на Районна прокуратура –Дупница, Районна прокуратура -Кюстендил, ОД МВР-Кюстендил, и районните полицейски управления в Дупница и Бобов дол”, каза изп. директор на централата Емил Христов. Шефът на дружеството не пожела да коментира проверката, извършена след падането на забраната на централата да гори отпадъци.

Както писахме, целта на проверката бе да установи разполага ли централата с всички инсталации, необходими за опазване на околната среда и точно какъв отпадък се гори.

Припомняме, че миналата седмица ТЕЦ-ът възобнови горенето на т.нар. RDF отпадъци, заради което прокуратурата разпореди проверката.

Стана ясно, че по-рано днес на въпроси за горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ в прокуратурата е отговарял министърът на околната среда и водите Емил Димитров. „Обади ми се зам.-главният прокурор да се явя в прокуратурата за „Бобов дол“, заяви Димитров пред национални медии, цитиран от Нова телевизия.

На въпроса как се е стигнало до разрешението за горене на отпадъци и дали е паднала забраната, която той е наложил, отговорът на министъра бе: „Не съм налагал аз забрана. Има разрешение отпреди много години. Те имаха експериментално, което беше изтекло и когато през януари прокуратурата отиде на проверка, ме извикаха. Това беше вторият ден, откакто работех. Аз им казах да спрат за месец–месец и половина-два, докато не си оправят всичко така, както им е по разрешителното“. „Когато са ги оправили, не са се обадили. Това не зависи от мен, а от РИОСВ-Перник. Те са отишли на място, видели са, написали са си, направили са си каквото знаят и накрая им е отпаднало. Това е“, каза още той. Министърът съобщи още, че част от всички софийски отпадъци в момента се горят именно в ТЕЦ „Бобов дол”. „Иначе София ще замирише“, допълни още Димитров.

Юлияна КОЛЧАКОВА