Лекари от Банско: Обидени сме, генералът да ни се извини лично

Мутафчийски към медиците в Банско: Не съм обидил никой

Рентгенолози от Разлог: Снимахме пациенти от Банско с белодробни проблеми по време на блокадата

 

„Чувстваме се много обидени. Генералът трябва да ни се извини лично!“. Това обявиха лекари от Банско. Повод за техния коментар са вчерашните твърдения на ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, че е имало 50 случая на хора със симптоми, за които медиците не са съобщили. От щаба не пожелаха да разкрият как са узнали за тях, но стана ясно, че са сезирали Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и са взети проби.

Въпросните пациенти си стояли вкъщи въпреки симптомите.

“Напълно безпочвено. Недоумяваме откъде е дошла тази информация, че ние укриваме пациенти, за нас това е напълно необяснимо. Съдействали сме по всички възможни начини, работили сме в условия, в които работят всички колеги в цялата страна, съобразно указанията, дадени ни от всички институции”, коментира д-р Нели Дузманчина.

Лекарите подчертаха, че в условията на пълна карантина те са били принудени да се грижат за пациенти, без да имат възможност да ги изпратят в болница. Според тях са се справили много добре със ситуацията. Медиците се питат защо човекът, който е подал сигнала в Регионалната здравна инспекция, не е застанал с лицето си да каже каквото знае. Пред „NOVA“ лекарите потвърдиха, че от РЗИ са направили посещение и са били взети 21 проби.

Общопрактикуваща лекарка разказа, че тя е имала случай на влошен пациент. Опитала се да вкара момчето в болница, но процедурата била много тежка. Той е бил с пневмония и тя все пак е успяла да му осигури болнично лечение. Лекарката беше категорична, че никой не е искал от тях информация за съмнителни случаи. По думите на лекарите в Банско – работили са през тези 2 седмици без лаборатория и без рентген.

Генерал Венцислав Мутафчийски отговори на лекарите от Банско, които поискаха извинение от него във връзка с негово изказване, че има прикрити случаи на заразени с коронавирус в курортния град.  „Информацията беше, че имаме данни за хора със симптоматика, които не са подадени. Процедурата е, че всеки, който има такава симптоматика трябва да бъде изпратен за лечение. За двуседмичния период на карантина имаме само няколко случая на бременни жени, които са изпратени в болница. Не съм обидил никой. Ако медиците не са имали такива случаи или тези, които са имали са били подадени тогава ОК. Ние сме длъжни да проверим не съм обвинил никого. За мен е важно дали е спазена процедурата. “, коментира Мутафчийски.

Рентгенолози от Разлог също взеха отношение по темата. „Не отговаря на истината твърдението на джипитата от Банско, че не са имали достъп до рентген и лаборатория, за да изследват евентуални пациенти с коронавирус”. Това категорично заяви изпълняващият длъжността началник на отделението по образна диагностика в общинската болница в Разлог д-р Елена Рускова-Манова специално за DarikNews.
„За времето, в което Банско беше под блокада, сме обслужвали пациенти от Банско с белодробни проблеми, но не само – и с травми. Правени са им не само рентгенови снимки в болницата, но и лабораторни, и клинични изследвания”, категорична беше рентгеноложката. “Такива лица са идвали по време на карантината, докарвани с линейки чрез Спешна помощ”, допълни лекарката. Тя няма право да разкрие за колко души от Банско с клиника за коронавирус става въпрос, но допълни:
“Имаме доказателства. Разполагаме с цялата документация от изследванията. Те са заведени по имена и с данни”. По думите на д-р Елена Рускова-Манова болницата в Разлог не е отказвала прием на пациенти от Банско и дори при обаждане от Спешна помощ, че пристига линейка с пациент със съмнение за заразата, са предупреждавали целия персонал и чакащите пациенти в коридора да се изтеглят оттам, както и са осигурявали зелен коридор за спешния автомобил да пристигне по-бързо.
“Не само това, ами и по време на блокадата при нас две родилки от Банско родиха своите бебета, за щастие, всички са здрави”, каза още докторката от разложката болница.