На съд за катастрофа до с. Извор, отнела живот на друг участник в движението при неразрешено изпреварване

Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.М. (на 43 години) за извършено от него престъпление. Обвиняемият М. е правоспособен водач на МПС за категории С, А, АМ, В и ТКТ и има наложени административни наказания за нарушения на Закона за движението по пътищата. На 01.06.2019 г. мъжът пътувал от гр. София за гр. Кюстендил с управлявания от него лек автомобил „Ауди Q7“. Заедно с него в колата били съпругата му и дъщеря им. Към 17 ч. се намирали в района на с. Извор, община Радомир, преди кръстовището, образувано от главен и второстепенен път. Там имало поставен пътен знак В 24, указващ за забранено изпреварване на МПС, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош. В тази участък от пътя М.М. управлявал автомобила с превишена скорост от около 76 км/ч, като пред него се движело друго МПС – „Ауди А3“.

Междувременно от второстепенния път, вдясно по посока на движението на обвиняемия, към кръстовището се приближавал лек автомобил „Хонда“, управляван от Д.И. С нея пътували съпругът й Г.И. и дъщеря им Р.И. Жената спряла на знака „стоп“ и подала светлинен сигнал за завой наляво. Вместо да изчака автомобилите с предимство, Д.И. направила опит да се включи в кръстовището, като бавно преминала дясната лента на главния път и стигнала до средата на кръстовището. Водачът на „Ауди А3“ възприел тези нейни действия и значително намалил скоростта. Маневрата й обаче не била видяна от обвиняемия М.М. Движейки се с превишена скорост, той неправилно изпреварил автомобила пред него и навлязъл в средната лента за движение, където в същия момент бил автомобилът на Д.И. Последвал челен удар със значителен интензитет – „Хонда“-та била отхвърлена назад, а „Ауди Q7“ се отклонило наляво, напуснало платното за движение и навлязло в крайпътен имот.

Вследствие реализираното пътнотранспортно произшествие Д.И. получила увреждания, несъвместими с живота – съчетана черепно-мозъчна и гръдно-белодробна травма. Пристигналият на място лекарски екип само констатирал смъртта й. На пътниците в колата й били причинени средни телесни повреди.

Предстои делото да продължи в съда.