РЗИ – Благоевград ще започне изследването на жители на Банско за COVID-19

Това ще стане след като се получат инструкции от Министерство на здравеопазването

Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Благоевград ще започне изследването на жители на Банско за COVID-19 след като получат инструкции от Министерство на здравеопазването, каза за БТА директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов. Към настоящия момент обаче не е ясно кога точно ще започне изследването на банскалии. Той допълни, че инспекцията има готовност да започне веднага, след като получат указания за това.
Община Банско ще подпомогне организацията на тестването, каза пред репортер на БТА кметът на планинския курорт Иван Кадев. Сред обявените лица, които ще бъдат тествани за COVID-19, са полицейски служители, служители на противопожарната служба и такива на общинската администрация, които през целия период от обявяване на извънредното положение досега са били на работа и са имали контакт с граждани и с външни лица. Сред изследваните ще бъдат и учители, ски учители, хора, които работят в сферата на хотелиерството и ресторантьорството и други. В тази група ще попаднат и хора, които са потърсили личния си лекар заради оплаквания или определени симптоми през последните седмици, каза Иван Кадев. Всички тези хора са част от Банско, негови граждани, така че не може да се говори са пренебрегване на някой, ще има възможност да се тестват много хора, допълни Кадев.
Общинското ръководство поддържа контакт с личните лекари и с медицинския център, където РЗИ ще извършва тестването на хората. Ще бъде създадена и организация, така че хората да бъдат тествани поетапно, за да не се струпват в един и същи момент, каза още кметът на Банско./БТА