Двата нови случая на заразени с Ковид-19 в Кюстендил са на пациенти, лекували се в столични здравни заведения

  • Брат на заболял и бабата от семейството в Големо село са случаи в областта преди празниците

  • 3-ма мъже бяха изписани от болницата в Кюстендил

 

Два нови случая на установени с коронавирус в Кюстендил след великденските празници, информира на днешната си пресконференция кметът на общината Петър Паунов. Той уточни, че става дума за мъж и жена, които са се лекували в софийски здравни заведения. Градоначалникът благодари и на всички, които спазиха предписанията, не е имало струпвания през почивните 4 дни.

“Рекорден брой заразени в страната бе отчетен днес. За съжаление има нови 2 случая в Кюстендил. И при 2- та случая са привнесени от София. Мъж, който е с операция в „Софиямед“, се прибира къщи за възстановяване и е диагностициран с коронавирус. Жена, която е с онкологично заболяване, на химиотерапия в болница “Св. Иван Рилски”, се прибира и се констатира COVID 19. Към момента състоянието им се оценява към стабилно, но за дамата онкологично заболяване е рисков фактор. Заради забавяне и натовареност на лабораториите се чакат втори проби на 2-3 пациенти, които са добре, имат по 1 отрицателна проба и при втора ще бъдат изписани. Затова към момента 8 човека се лекуват от COVID 19 в кюстендилската болница”, каза Петър Паунов и допълни: “Благодаря на всички отново, че постъпихме като истински българи, истински християни и не създадохме предпоставка да има коментари, че църквите и храмовете биха могли да бъдат някаква заплаха и че вярващият човек може да заплашва своите съграждани и сънародници. Благодаря за това, че спазихме предписанията, нямаше струпвания и заплахи за зараза на околните. Надявам се всичко това да бъде пренесено и в ежедневието“.

И двете нови лица, които са над 65 години с установен коронавирус, са приети в болницата в Кюстендил. Това информира директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ д-р Александър Величков. Той уточни, че в понеделник вечерта е бил приет мъжът, а днес по обяд за лечение е постъпила и жената. “Състоянието им е задоволително към момента, но с оглед, че имат съпътстващи заболявания, са приети за наблюдение в болницата. Имаме и едно лице със съмнение за коронавирус, което е изолирано и е на втория етаж, чакаме пробата. Очакваме и вторите проби на 4-ма, лекуващи се в отделението. Първите проби са им отрицателни, тази сутрин изпратихме вторите им проби и ако всичко е добре, те ще бъдат изписани. Към момента 3 жени и 5 мъже са в болницата”, информира д- р Величков. По негови думи състоянието на най- възрастния пациент- 66-годишната жена, която бе и в най-тежко състояние от всички, върви към подобрение.

Преди Великден имаше други 3 случая на лица, установени с COVID 19 в област Кюстендил. Става дума за мъж от Кюстендилско, чийто брат вече бе установен с коронавирус и се намира в болницата. В отделението с леко неразположение бе приета жена от Кюстендил, установена преди 2 дни с коронавирус и която бе у дома си. Тя е съпруга на един от мъжете, който е с COVID 19 в болницата в областния град и е един от 3-мата работниците в местно дружество. Така сега семейството е под лекарско лечение и наблюдение. Третият случай е от бобовдолското Големо село и става дума за баба на установеното към момента семейство.

Имаше и хубава новина преди Великден, а именно че от лечебното заведение в Кюстендил са изписани 3-ма пациенти. Тримата мъже имат по 2 отрицателни проби и ще продължат лечението си в домашни условия.

С днешните 2 случая в община Кюстендил случаите са вече 19, а в областта – 23.

Краси Ценкова