10 000 лв. глоба и пробация за дупничанин, който гостува на приятел по време на карантина

Съдът е одобрил споразумение, сключено между Районна прокуратура – Дупница и защитата на подсъдимия Р.Н. (на 38 години).

На 18.03.2020 г. на подсъдимия Р.Н., след завръщането му от Италия, било издадено предписание от Регионална инспекция на здравеопазването за спазване на задължителна 14-дневна карантина. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на вируса Covid-19 на територията на страната, той бил задължен да не напуска посочения от него адрес в ж.к. „Бистрица“ в гр. Дупница. Въпреки това, няколко дни по-късно, мъжът нарушил противоепидемичните мерки. При извършена проверка не бил открит от полицейските служители в дома му. След като бил потърсен по телефон и се върнал, подсъдимият заявил, че „бил при приятел в съседен жилищен блок“.

Р.Н. се е признал за виновен за извършеното от него престъпление и се е съгласил да му бъде наложено наказание „пробация“ и глоба в размер на десет хиляди лева. През следващите осем месеца той е задължен да се явява пред пробационен служител два пъти седмично.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.