Самодейци от Бобов дол учат народни песни, танци и тамбура онлайн

Председателят на читалище „Миньор – 2006” Иванка Цурева: Сцената липсва на нашите таланти, заради епидемията пропуснаха много изяви

Самодейците в бобовдолското читалище „Миньор – 2006” продължават да изучават родния фолклор, въпреки епидемията и извънредното положение в страната. След спирането на репетициите в началото на март, възпитаниците на школите по народно пеене, народни танци, тамбура, групата за автентичен фолклор и Фолклорният ансамбъл „Бобов дол” се обучават в домовете си, от дистанция.

„Талантливите деца на Бобов дол дори и в тези трудни моменти на криза продължават да творят и да се развиват – чрез онлайн обучението на своите учители”, каза читалищният председател Иванка Цурева.

В читалището са категорични, че сцената липсва на певците, музикантите и танцьорите, които по независещи от тях причини пропуснаха участия. За да осигурят „трибуна” на възпитаниците си, от читалището прибягват до услугите на социалните мрежи.

„Не сме спирали да работим, но заради епидемията нямаме изяви. Затова от няколко дни във фейсбук групата „Забелязано в Бобов дол” публикуваме кратки видеа на нашите таланти. Представихме деветгодишния Велислав Иванов, който се обучава на тамбура трета година. Показахме и Криси Жени Красимирова, която е на 6 години, и започва да пее заедно с прохождането си. На тамбура й акомпанира нейната сестричка Божидара Жени Красимирова. Представихме и шестокласничката Биляна Бойкова Борисова, с песен, разучена и разработена онлайн. Ще представим и Мирела Димчова, която е певица и свири на тамбура, и миналата година получи еднократна стипендия от конкурс в Пловдив. Заради епидемията децата пропуснаха доста участия. В края на март трябваше да вземем участваме в конкурса „Звезди в радиото” на Радио Благоевград, през април – в международния фестивал „Еврогрейт”, в зала 2 на НДК в София. Проваля се провеждането на националния ученически празник „За хляба наш” в Благоевград, където трябваше да отидем. За м. май имахме покана за самостоятелно участие в предаването на телевизия „Скат” „От българско, по-българско”, но и това няма да се осъществи. Отменя се и международният фестивал „Мир на Балканите” в Дупница, където също трябваше да участваме. Надяваме се през м. юни да спрем с онлайн обучението, да се върнем към обичайния си начин на работа и на сцената”, посочи Цурева.

В читалището се гордеят с множеството отличия, завоювани от бобовдолци с песни и танци в цялата страна. „На 15 февруари участвахме в конкурса „Път към славата” в София. Най-малките ни танцьори (от 3 до 8 г.),се класираха на  първо място в първа възрастова група за най-оригинална хореография. Това е голям успех за децата и ръководителя им Васил Георгиев, които получиха и специалната награда. На първо място бяхме класирани и с пеене. За пореден път нашите деца показаха талант, дисциплина, високо качество на представяне”, допълни председателката. Това са само част от постиженията и отличията на самодейците, които освен в България, в годините имат и 4 задгранични изяви – в Литва, Италия, Ирландия и Гърция. Формациите са съставени от близо 100 деца и младежи от община Бобов дол, Дупница, Сапарева баня и пернишкото село Кралев дол. Техен главен художествен ръководител на е известната хореографка Антоанета Асенова-Данова, която работи в столицата, но е от Бобов дол. С танцьорите работи благоевградският хореограф Васил Георгиев. Преподавател в Школата по народно пеене е Димана Боянова – изпълнителка в ансамбъл „Пирин” – Благоевград, която също е от Бобов дол”. Преподавател по тамбура и солфеж е Боян Боянов – музикант в оркестъра на ансамбъл „Пирин”.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА