Само един от заразените с коронавирус в региона на Дупница и Сапарева баня е хоспитализиран

  • Кметът на Сапарева баня Калин Гелев: Не сме спирали да правим дезинфекция

  • Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов: Няма как да знаем откъде е плъзнала заразата, но хората са добре

Всички хора с положителна проба за коронавирус в региона на Дупница и Сапарева баня са работници от ТЕЦ „Бобов дол“, или техни близки, с които са имали контакт, показа проверка на „Вяра“.
Заразените жители от село Ресилово са общо 5 на брой. Това е 38-годишният мъж, за когото ви информирахме още в четвъртък. Оказва се, че неговите две деца – на 5 и 8 години също са дали положителни проби за COVID-19. Съпругата му, която е трайно безработна, също има коронавирус. Още един жител на селото носи вируса, като той също работи в ТЕЦ „Бобов дол“.
От село Сапарево с положителни проби за опасния вирус са двама души – мъж и жена, които също си изкарват хляба в ТЕЦ-а.
Доказано с COVID-19 са още един жител на село Овчарци и един от Сапарева баня, който обаче е с постоянен адрес в Бобов дол.

Калин Гелев

Единственият хоспитализиран от всички случаи е само 38-годишният мъж от село Ресилово, който постъпи в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ преди няколко дни. Всички останали са поставени под домашно лечение и нямат тревожни симптоми. При тях редовно идват екипи на РЗИ-Кюстендил и полицията, за да проверяват дали спазват карантината.
Също така стана ясно, че самият шофьор, който извозва пътниците от ТЕЦ „Бобов дол“ до селата, е дал отрицателна проба. Водачът на автобуса е от Сапарева баня и не е заразен с COVID-19.
„Не сме спирали да правим дезинфекция. Дезинфекцират се тревните площите, улиците, магазините и пространствата пред тях. Все пак всичко е въпрос и на лична хигиена и предпазни средства. Вчера сме говорили с началника на РУ-Сапарева баня, че ще се налагат глоби на всеки, който не спазва мерките. Според мен това не може да се нарече огнище, защото заразените не са концентрирани само в едно село и на едно място. Надявам се, че няма да има повече случаи на коронавирус на територията на общината“, каза пред „Вяра“ кметът на Сапарева баня Калин Гелев.
„Огнището явно е в ТЕЦ „Бобов дол“. Там работниците прекарват по 8-10 часа на ден и имат по-свободни контакти. Най-вероятно това е причината да плъзне заразата“, коментираха пък медици.
Потърсихме и директора на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов, който успокои, че състоянието на заразените е много добро.

Емил Христов

„Няма как да знаем откъде е плъзнала заразата. Хората, които са дали положителни проби, са основно тези, които извършват ремонта на електроцеха. Това са общо 8 човека от 2-3 бригади и явно там е гнездото. Но повтарям, че няма как да се установи кой и как е заразил останалите. Там има двама души от Кюстендил, един от Бобов дол, друг пък е от село Баланово. Това може да се появи навсякъде, никой не обвинява никого. Хората, които бяха установени с коронавирус, нямат никакви симптоми. Те се чувстват много добре и затова не се налага да бъдат приети в болница. Всичките са под карантина в домовете си“, каза пред „Вяра“ Емил Христов.
Той беше категоричен, че от първия ден, в който беше обявено извънредно положение, в ТЕЦ „Бобов дол“ се спазват абсолютно всички противоепидемични мерки.
„Още от 13 март правим абсолютно всичко, което е препоръчано от кризисния щаб. Ето, допреди малко бях на място и видях как всичко се дезинфекцира наново. Според мен се вдига малко повече шум от необходимото, което може да доведе до паника у населението. Няма заразени хора от оперативния персонал и поради тази причина няма пречки за работата на централата“, завърши директорът на предприятието.

Димитър ИКОНОМОВ