Информация за игрите в древността представя на почитателите си Регионалният исторически музей в Кюстендил

Информация за игрите в древността представя на почитателите си в социалните мрежи Регионалният исторически музей в Кюстендил. В подготвените материали са представени видове игри, познати в далечното минало. Материалите са вдъхновени от експонат от каменно-медната епоха, за който се предполага, че е използван с развлекателна цел и античен бронзов съд с изобразена в релеф спортна сцена. Експонатите се съхраняват в Регионалния музей в Кюстендил, разказаха от там.
Образователните, ролевите, спортните, хазартните и настолните игри са познати още от древността. Във видео, подготвено от музея, е представена настолна игра от Шумер отпреди 4500 години и една от най-древните игри – “сенет”, открита в Египет, чиято възраст е 5500 години.
“Още по-стара игра е открита на територията на Кюстендил. Това е играта с ямички, която е направена от глина. Горната й част е квадратна и има 16 кръгли ямички, а на нея се играе с малки камъчета и глинени топчета”, разказаха от музея. Представени са и рисунка на релефното изображение върху бронзовия съд от древна Пауталия представящ етапи от спортно състезание. Показани са и съхранявани в музея антични съдове и предмети, свързани с различни спортни игри и състезания./БТА