Започва масово тестване за COVID-19 в домовете за стари хора, в Радомир има 4-ма заразени служители

Започнахме масово тестване на всички домове за стари хора в страната, в момента на първа линия се тества персоналът в тези заведения – почти 2500 души. Това заяви пред bTV социалният министър Деница Сачева, след като стана ясно, че в дома за възрастни във видинското село Кула само от днес има още 15 новозаразени. Така с 92-годишната жена и двете болни санитарки общият брой на заразените там става 18.

Министър Сачева огласи и информация от последните минути – четири души, които обслужват социалните услуги в Радомир са положителни на коронавирус.

“ След като се направи масовият скрининг ще стане ясна цялата картина”, каза още министърът.

Сачева заяви, че непрекъснато са давани инструкции за спазване на хигиената, да се извърша дезинфекция. Първият заразен възрастен от с. Гара Орешец, се е върнал от болницата във Видин, обратно в дома, без да е тестван за коронавирус, заяви Сачева. Относно обаче другите заразени имало различни версии, сред които и, че заразата е плъзнала, заради общия обслужващ персонал, каза още социалният министър. Тя обяви, че е взъможно да има недостиг на персонал в гр.Кула, защтото по-голямата част от служителите са заразени, и се мисли в посока на командироване на служители там. Социалното министерство ще съдейства на общините, защото те стопанисват социалните услуги. Сачева изказа съболезнования за починалия мъж, от с. Гара Орешец, и напомни, че това, което се случва в момента във Видин не бива да се допуска.