Кметът на Перник: Избегнахме голяма трагедия

  • Общината обаче очаква да има щети за биоразнообразието в река Струма

  • Единственото решение в момента е да се работи на газ, шламохранилището трябва да се затвори

„Избегнахме много голяма трагедия. Имаше големи притеснения, че можеше да се стигне до голяма трагедия”, заяви за предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” кметът на града Станислав Владимиров. Сместа, която изтече, заплашва биоразнообразието в река Струма. „РИОСВ взеха проби. Надявам се по най-бързия начин да ни известят какви ще бъдат щетите за биоразнообразието в Струма”, каза Владимиров.

„Няма съмнение, че това шламохранилище трябва да бъде затворено. Има депозирано и входирано инвестиционна намерение за изграждане на ново, което ще е доста дълеч от жилищните сгради. Има и инвестиционно намерение за изграждането на газов парогенератор. Това е посоката, в която „Топлофикация” трябва да върви”, коментира Владимиров.

Ремонтните дейности сега ще са за сметка на инвеститора.

“Стената на шламохранилището над кв. Калкас вече е укрепена и разливът на вода е спрян. На място работи много техника”, информира още Станислав Владимиров. „Евакуирахме превантивно жители на квартала, които можеше да бъдат засегнати. Хората ще се върнат в домовете си веднага щом се установи, че няма риск за тях. При нужда временно ще им бъдат осигурени общински жилища. Затворен бе и пътят София-Кюстендил, а в града бе създадена допълнителна организация на движението”, добави градоначалникът.

Скъсаната дига на шламохранилището в квартал “Калкас” в Перник вече е укрепена и запушена. Това се случи благодарение на бързата реакция и координация на правителството, местната власт и отговорните институциите в града, заяви областният управител на Перник инж. Емил Костадинов.

Той, заедно с министрите Емил Караниколов, Младен Маринов и Емил Димитров, главен комисар Николай Николов, народните представители и кметовете на Община Перник и кв. “Калкас” отидоха на място веднага след получаването на сигнала, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Според областния управител няма опасност за хората, живеещи в близост до скъсаната дига.
Костадинов уточни, че тези дни ще се укрепят стабилно бреговете на хранилището и на този етап, за да няма отпадъци, топлофикационното дружество ще премине на извънреден режим. Шламохранилището е собственост на ТЕЦ “Република”.
“Към момента е уведомен и главният прокурор, който разпореди започването на следствени действия и предстои да бъде напълно изяснена ситуацията. Органите на реда ще останат на място до пълно ликвидиране на последствията и заплахата за местното население“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.
“Проблемът на шламохранилището е, че е стигнало до капацитет над 100 процента. Което означава, че ако продължи работа по този начин и има валежи, това може да създаде нова опасност след няколко дни. Затова единственото решение в момента е да се работи на газ и да не се вкарват повече отпадъци и вода, за да не се стига до такива инциденти”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.
“Следствието е тук, органите на реда са тук. Те ще извършат анализ защо не е осъществяван контрол, най-малко да се наблюдава това състояние, защото това не е от днес или от вчера. Вероятно е имало някакво оттичане и съответно ще се предприемат действия към собствениците или лицата, които са отговаряли за състоянието на това съоръжение”, посочи още министърът на околната среда и водите Емил Димитров.