Бобовдолци изграждат приют за кучета в Паничарево

В двора на бившия склад за пестициди ще бъдат настанени 20 животни

Временен приют за бездомни кучета се изгражда в бобовдолското село Паничарево. Изолаторът ще се намира в двора на бившия склад за пестици, като за целта се преустройват бивши гаражи. Ще бъдат обособени 20 клетки, с чието изграждане са се заели община Бобов дол, Общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство” (ОП ЧОБ) и доброволци. Кучкарникът ще се издържа от общината, която ще назначи и гледач. Като начало общината е отпуснала 2 000 лв. за строителството и е сключен договор с ветеринарен лекар за прегледите, ваксинацията, обезпаразитяването и кастрацията на животните.

„Приютът в Паничарево ще бъде разширение на съществуващия приют в района на затвора в Бобов дол, в който е недостатъчен – там има само 10 места. На първо време ще обособим 20 клетки, в които да настаним агресивните кучета, а след това ще го разширяваме. Кучетата ще бъдат ваксинирани, обезпаразитявани, кастрирани, за целта общината сключи граждански договор с д-р Първан Дангов. Идеята е настанените кучета впоследствие да бъдат давани за осиновяване. Първоначално, за да започнем, бяха заделени 2 000 лв.”, каза зам. кметът Йорданка Гацева.

От понеделник на обекта работят работници на ЧОБ, доброволците Влади Факирски и Соня Иванова, която е и представител на неправителствената организация „Дара”. Търсят се и още доброволци, като желаещите да помогнат с труд могат да звънят на тел. 0898804658.

„Проблемът с бездомните кучета в нашия град е изключително сериозен. От една страна хората недоволстват. И с право, защото има много безпризорни кучета. В общината постоянно идват жалби, поне 10 са. Жалби се пускат и в ОП ЧОБ. Има нападнати и ухапани от кучета. Преди няколко дни един възрастен човек плака. Хората се настройват срещу животните. От друга страна са природозащитниците, които протестират при посегателства над кучетата. Животните пък нямат никаква вина за случващото се. Затова търсим решение. Спасяваме гражданите от кучетата, а и кучетата от хората. Ще съберем животните, за да е спокойно”, коментира Йорданка Гацева.

По данни от общината в миньорския град бездомните кучета са над 50. Както сме писали, в последните години в Бобов дол често избухват скандали заради скитащите четириноги. Имаше случаи с отровени, убити по друг начин, хвърлени в контейнери животни.

Юлияна КОЛЧАКОВА