Библиотеката при дупнишкото читалище „Зора” отново отваря врати

Снимка: Архив

Гл. библиотекар Валентина Алексиева: В заемната ще бъде допускан само един читател

Библиотеката при читалище „Зора 1858“ в Дупница отваря врати  на 11 май /понеделник/, след близо 2-месечно прекъсване заради епидемията и извънредното положение в страната. Читателите ще могат да заемат и връщат книги, а при неотложни случаи да ползват и компютър. Читалнята ще остане затворена, като при необходимост библиотекарките ще извършват справки с периодиката и ще предоставят събраната информация.

„Възобновяваме дейността си от 11 май /понеделник/. Започваме малко по-рано в сравнение с други библиотеки, тъй като има интерес, главно от деца, които искат да ползват услугите. Работата в читалището ще се извършва при строго спазване на противоепидемичните правила. За да запазим нашето и здравето на гражданите, още на входа на читалището ще има представител на библиотеката, който ще посреща читателите. Ще има дезинфектант, с който хората ще измиват ръцете си. Те ще влизат с маски, само по един. Времето за посещение в заемната за деца и възрастни е ограничено до 20 минути, но при нужда ще можем да го увеличим. Читателите няма да влизат между стелажите. На входа е обособено пространство, където ще се връщат книгите и ще се получават нови. Върнатите книги ще бъдат карантинирани в определено за целта помещение за 7 дни, въпреки че препоръките са 72 –часов срок на карантина, и след това ще може да се заемат отново. Читалнята няма да работи, а когато се налага ползване на периодични издания, ние ще правим съответните справки и читателите ще получават информацията. Компютърният център ще може да се ползва само при неотложни случаи, като ще може да влезе само един човек за половин час”, обясни главният библиотекар Валентина Алексиева.

Стана ясно още, че с два месеца се удължава периодът на платените от читателите такси. Както и че не се предвиждат санкции за закъснения при връщането на заети книги.

„Времето на таксата, която са платили читателите, но не са ползвали библиотеката, ще бъде удължено с два месеца. Така хората няма да се чувстват ощетени. Искам да помоля читателите, които имат книги за връщане, да не бързат още първия ден, за да не се налага да изчакват. Няма да има глоби при закъснения”, посочи гл. библиотекар.

6-те служителки в най-голямата библиотека в общината ще работят с маски и ръкавици. След връщането към обичайното ежедневие на работните си места, библиотекарките се надяват на обогатяване на фонда на печатните издания. „Ще кандидатстваме за отпускане на средства от Министерството на културата, което предстои да обяви втората конкурсна сесия. Имаме право да внесем проект на стойност до 5 000 лв. Надявам се проектът ни да бъде одобрен и да можем да обогатим фонда”, допълни Алексиева.

Юлияна КОЛЧАКОВА