Кметът на Сатовча настоява да се въведе карантина в село Осина

Д-р Арбен Мименов

Само за една седмица сатовчанското село Осина се превърна в огнище на зараза от коронавирус. Хората в цялата община са притеснени и настояват селото да бъде поставено под карантина. „Това е повече от наложително, тъй като заразата се пренася много бързо в целия район“, категоричен е и кметът на общината д-р Арбен Мименов. Според него не е нито професионално, нито морално да се чака.  В родопското село Осина, което се намира до пътя Сатовча – Доспат, по официални данни живеят около 630 души. Много от тях пандемията от коронавирус завари в чужбина, където работят. Малцина от работещите в чужбина успяха да се върнат. Една от хипотезите е, че заразата е донесена отвън. Другата, която местните хора смятат за много по-вероятна, е свързана с онкологично болна жена, която след лечение в столична болница, където беше открита вътреболнична инфекция, дошла при близки в Осина да се грижат за нея.

След дни състоянието на жената се влошило рязко. Местната медицинска сестра я приела в здравния пункт и я включила на система. На другия  ден е приета в болница, където е починала. Тя е дала положителен резултат за коронавирус. Установено е, че са заразени медицинската сестра, нейното семейство и близките на починалата.

Само за три дни броят на заразените се увеличи от 10 на 23. Вероятността да са много повече е голяма, твърди кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов, който настоява село Осина да бъде поставено под карантина и недоумява защо това не се случва, още повече, че вече има положителни проби и в други населени места в общината.

“Аз съм притеснен за селото, Осина, и за цялата околия. Ще пламне община Сатовча”, опасява се д-р Арбен Мименов и допълва, че той няма право да издаде заповед за карантина.

“На всички цехове съм раздал дезинфектанти, на всички цехове в общината, на всички търговски магазини – дезинфектанти за пръскане на подове, за лична защита“, допълни Мименов.

Движението към и от село Осина е изключително интензивно. Много хора пътуват ежедневно до Сатовча и Гоце Делчев. Камиони доставят суровина и изнасят готова продукция от петте дървопреработващи фабрики в селото, има и няколко шивашки цеха.

И въпреки че повечето от хората, дали положителна проба за коронавирус нямат никакви или имат леки симптоми, ако епидемията се разрасне, това ще затрудни и най-близката болница в Гоце Делчев. Проблемът не е с леглата, категорични са медиците в общинското лечебно заведение. Могат да се обособят още 18-20 болнични легла, но няма достатъчно лекари и медицински сестри, както и защитни костюми./БНР, Кети Тренчева