Премахват се два дървени катапулта от Пернишката крепост

Премахват се два дървени катапулта от Пернишката крепост, съобщи общинският пресцентър. Съоръженията са изгнили и са потенциално опасни за посетителите. Катапултите са останали от снимана в Пернишко филмова продукция. Като атракция на твърдината е експонирана реплика на древна стенобойна машина – таран.
Служителите на общинско предприятие “ФЛОР” са започнали да косят тревните площи на крепостта. Те ще почистват и храсти, сухи клони и дървета от вътрешността на твърдината и подстъпите към нея, уточнява пресцентърът.
Средновековната пернишка крепост е разположена на неголямо скалисто плато в югозападната част на Перник. Смята се, че е построена по времето на хан Омуртаг. Археолозите откриват останки, които показват, че крепост на това място е съществувала още през VI- V в.пр.Хр.
В началото на ХI век владетел на крепостта и селището Перник е боляринът от прабългарски род Кракра. Твърдината придобила международна известност, когато театърът на военните действия между България и Византия се преместил в западните български земи.