Медици откриха паметна плоча на Флорънс Найтингейл в Благоевград

На церемонията присъства и 81-годишната Живка Мечкарова, която в продължение на десетилетия е обучавала бъдещи медицински сестри

Медицински работници и ръководството на община Благоевград откриха паметна плоча на Флорънс Найтингейл на днешния Световен ден на медицинските сестри. Найтингейл поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 година на училище за сестри, а днес се отбелязва 200-годишнината от рождението й, посочиха организаторите. Плочата е поставена на входа на катедра “Здравни грижи” на Югозападния университет, където се обучават бъдещите медицински сестри.
На церемонията бяха отличени медицински сестри от лечебните заведения в Благоевград, номинирани от пациенти в анкетно проучване на общината за най-милосърдна сестра. “За мен да бъдеш медицинска сестра е призвание, а най-важното във взаимоотношенията с пациентите е любовта към работата, те го усещат и са щастливи”, каза пред журналисти Людмила Анева, която бе отличена от благоевградчани като най-милосърдна сестра.
На церемонията присъства и 81-годишната Живка Мечкарова, която в продължение на десетилетия е обучавала бъдещи медицински сестри. Нейни възпитанички са помагали на болни в целия окръг, а най-важното, което е искала да научат и което е виждала, че следват е да бъдат добри, отзивчиви и внимателни, посочи Мечкарова.