Изящна антична камеа се съхранява в пернишкия музей

Изящна антична камеа се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник, съобщи археологът Василка Паунова. Находката е открита през 1973 г. по време на археологическите разкопки на хълма Кракра.
При проучване на късноантичния културен пласт, работник ударил с кирката наглед обикновен плосък камък. Малка частица от него се отчупила и под земления му налеп се разкрила полираната повърхност на шедьовър на античната глиптика. През трети век неизвестен гравьор изваял в двуслойния полускъпоцененен камък релефен бюст на римската богиня Минерва /древногръцката Атина/.
Ударът с кирката обаче непоправимо нарушил контура на миловидното й лице.
Камеата е изработена от халцедон с тъмносивкава основа, преливаща във височина в светлосив и млечно-бял цвят. По дължината на полускъпоценния камък изпъква изображението на богинята, облечена в бойно снаряжение. Главата й е в профил, лицето е с нежно, младежко излъчване. Върху дългите й коси е положен коринтски шлем с “гребен”. Торсът е в позиция й и е покрит с ризница, от която е видим само плочестия нагръдник.
Камеата от хълма Кракра /с размери 4,5х2,8х1 см/ е един от най-големите обработени образци от римската императорска епоха, намерени в България. Те са били монтирани в касети от благороден метал и окачвани като луксозно украшение – медальон или брошка. При разкопките не са открити обков и верижка. Вероятно истинската ценност за притежателите на камеата е било изображението на Минерва, възприемана като техен божествен покровител, смята Паунова.