МБАЛ – Благоевград получи като дарение апаратура за ПСР тестове

МБАЛ – Благоевград получи като дарение апаратура за ПСР тестове, каза директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев. До момента в цялата област нямаше нито един подобен апарат, а пробите от всички населени места са изпращаха за изследване в столицата, посочи той.
Новата апаратура ще бъде монтирана в микробиологичната лаборатория на лечебното заведение. Закупени са и два допълнителни апарата, средствата за които също са от дарения. С тях ще се ускори работата на получената вече апаратура.
В момента почти всеки ден се изпращат проби за изследване в София, което означава разход на средства, а и резултатите от изпратените проби стават ясни обикновено след денонощие, посочи д-р Митев. С новата апаратура резултатът ще излиза за часове, с което ще се облекчи работата на медиците в лечебното заведение, каза още директорът на болницата в Благоевград.
Изследване с ПСР в болницата в Благоевград ще може да се прави след около две седмици. В лечебното заведение работят и обучени вирусолози, допълни д-р Митев. По думите му в началото ще бъдат изследвани пациенти на МБАЛ – Благоевград, но ще се търсят начини да се изследват и пациенти на други лечебни заведения в областта.