Стефанка Иванова: Бързият тест за измерване на хемоглобин по-скъп ли е от човешки живот?

От Центъра за кръводаряване в Благоевград дали ще закупят такива тестове в близките години, поне вече се мери кръвното налягане, казва благоевградчанката в свой сигнал

РЗИ-Благоевград извърши проверка по сигнала на Стефанка Иванова за проблеми в Центъра по кръводаряване в града. Иванова изпрати до медиите резултатите от извършената проверка: „Д-р Калоянов ми изпрати отговор във връзка с изпълнена проверка от страна на РЗИ -Благоевград. Заключенията на РЗИ -Благоевград  след проверката са: 1) че отделението по трансфузионна хематология МБАЛ- Благоевград обслужва денонощно всички лечебни заведения в Област Благоевград; 2) че е извършена проверка по случая, изискана е цялата документация и там „стриктно се спазва медицинският стандарт на „Трансфузионна хематология“. Според Инавона обаче на поставените от нея въпроси не е отговорено и по думите й: „в действителност проблемите в Центъра за кръводаряване в Благоевград си остават нерешени”. Ето какво пише още в писмото си Стефанка Иванова: „Отговорът на д-р Калоянов е изпълнен с витиевата риторика и не се отнася към моя въпрос: Защо не се мери кръвно налягане и хемоглобин в Областен център по кръводаряване.  Ясно е колко отделения обслужва Центърът по кръводаряване и също е ясно, че документално всичко им е наред. Проблемите ще трябва да ги подчертая втори път и приемете, че втори път да ви пускам сигнал. Проблемите в Центъра по кръводаряване  в Благоевград са следните: 1) не се мери хемоглобин; 2) не се мери кръвно налягане.

Тези проблеми за сведение на всички вас и специално на д-р Калоянов абсолютно противоречат с Наредбата за утвърждаване на медицински стандарт “Трансфузионна хематология”, издадена от министъра на здравеопазването на Република България. Основното ми оплакване и забележка е, че в Център по кръводаряване в Благоевград (областен град) липсват бързи тестове за измерване на хемоглобин, което е недопустимо през 2020 г. в европейска държава и областен град. Моля да ми отговорите конкретно дали закупуването на бързи тестове за измерване на хемоглобин се очаква в близките години от центъра за кръводаряване в Благоевград? Това закупуване по чие нареждане трябва да се случи и колко стотинки струва един бърз тест? Бързият тест за измерване на хемоглобин по-скъп ли е от човешки живот? В колко още областни български града се случва това немерене на хемоглобин преди кръводаряване? Относно меренето на кръвно налягане в Центъра по кръводаряване в Благоевград, вече имам информация, че поне това правят след оплакването ми”, пише Иванова.