Художници от цял свят гостуват на Дупница

Уредникът на галерия „Околийската къща” Катя Йоцова: С „Интеркултурни практики“ представяме известни в Европа творци

 

Художници от Европа и Близкия изток гостуват на Дупница със свои творби. В Общинската художествена галерия  „Околийската къща“, която възобнови дейността си на 13 май, са подредени 45 картини – предимно живопис и графика, и кинетични пластики. Авторите са близо 20 – наши и художници от Сърбия, Германия, Русия, Литва, Украйна, Полша, Иран, Ирак, Холандия.

„Галерия „Околийската къща” е домакин на Международната художествена изложба „Интеркултурни практики“, която е предоставена на града от Асоциация за изкуство „Европа на фокус “. Тази асоциация е основана през 2005 г. като общност за повишаване на регионалния и трансграничен обмен на изкуство и култура. Изложбата  трябваше да бъде открита на 11 март, но заради епидемията се отложи. Сега няма да има откриване, за да не се струпват хора. От 19 май всеки може да посети залата и да разгледа картините, като спазва изискванията. Допускат се хора с маски, само по четирима души едновременно, на 1, 5 метра дистанция. На входа има дезинфектант за посетителите”, каза Анна Пепелджийска – организатор „Културни институции” в община Дупница.

„Експозицията се осъществява в рамките на проекта „Фокус-Европа – Изкуство без граници“. Показвана е в Германия, Сърбия и София, с името „Свързани“. Тъй като пространството позволява, обогатих изложбата и промених наименованието й. Допълнително включих няколко творби. Две от тях са класика от средата на миналия век, на една холандска авторка – Саулло. Другите допълнителни произведения са четири кинетични пластики на Емил Лазаров, които са изумителни. В това число са и три картини на Николай Янакиев. Изложбата е много интересна. Авторите са известни в Европа, а някои и извън Европа. Например Фериал Керадпихен от Иран е имала самостоятелна изложба в Ню Йорк. Хайнц Вьолфел също е много известен в Европа, представен е с 3 графики алегория, които са невероятни. Рускинята Юлика Незванкина е представена с политическа метафора, много силна, използвам картината като плакат на изложбата. Интересен автор е Саман Саид от Ирак, както и др.”, обясни уредникът на галерията Катя Йоцова.

Сред участниците са художниците Симеон Панайотов, който представлява изложбата „Свързани“ в България, и проф. Емил Попов.

Картините ще останат в Околийската къща до 14 юни. Творбите се продават.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА