2 млн. лв. финансова помощ от държавата ще поиска община Банско

Финансова помощ от държавата ще поиска община Банско, като първоначално исканата сума ще е поне два милиона лева. Това стана ясно на пресконференция на общинското ръководство. Средствата са необходими за неотложни дейности, свързани с инвестиционната програма на община.
Кметът на Банско Иван Кадев посочи, че финансовото състояние на общината е трудно. Пандемията се е отразила тежко на икономическия статус, а като основна причина общинското ръководство посочи внезапното и тотално спиране на целия бизнес. За периода от началото на годината до 30 април собствените приходи на общината са с 13 процента по-малко, в сравнение със същия период на миналата година. Двадесет и три процента по-малко е изплатеният туристически данък, посочи още Кадев. Тенденцията за неизпълнение на приходната част от бюджета ще продължи най-вероятно до края на годината, стана ясно още на пресконференцията.
Кметът на Банско посочи, че общината има и наследен дълг от осем милиона лева, по който всеки месец има дължима вноска от сто хиляди лева. Средствата за това са били предвидени в бюджета за 2020 година, но с усложняване на ситуацията заради рязкото затваряне на бизнеса, от община Банско са провели разговори с Фонд ФЛАГ за използване на “кредитна ваканция”. Кадев посочи, че това е временна спасителна мярка, но с нея ще се облекчи донякъде разходната част на бюджета.
За да продължи общината нормалното си развитие, ръководството разчита на помощ от правителството, каза още Иван Кадев.