Няма наплив в детските градини в Дупница

Няма наплив в детските градини в община Дупница, след като те бяха затворени повече от два месеца, а от 26 май отвориха врати, съобщиха от общинската администрация. Повечето родители са се вслушали в съвета на образователния министър Вълчев – при възможност да оставят децата вкъщи. Част от родителите са заявили, че ще пуснат децата в детските градини от 1 юни.

От общинския пресцентър дадоха и справка каква е ситуацията в общинските детски градини в първия ден след отварянето им. В ДГ “Калина” са пристигнали 60 деца; в ДГ Слънце” – 13 деца; в ДГ “Зора” – 57 деца (30 деца в основната сграда, 11 в “Таушаница” и 16 в Самораново); в ДГ “Детелина” – 30 деца (15 в основната сграда и 15 в село Бистрица);

В ДГ “Мечта” на 26 май е имало 43 деца (27 в основната сграда, 6 във филиала до “Хо Ши Мин” и 10 в с. Джерман) и в ДГ “Радост” – 45 деца (29 в с. Яхиново, 3 в село Червен брег и 13 в с. Крайници).

По указания на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) децата не са в смесени групи, а средният им брой е 6-7 в група. Това дава възможност за спазване на всички препоръчани от министерствата на образованието и на здравеопазването противоепидемични мерки. Общината е изпратила и допълнителен медицински персонал в детските градини, който да помага при провеждане на сутрешния филтър, допълниха от администрацията.