Община Благоевград вече разполага с иновативна станция за измерване качеството на въздуха

Устройството отчете критично завишаване на фините прахови частици заради нерегламентирано горене на отпадъци, нарушителят е с акт

Системата за измерване на качеството на атмосферния въздух специално за нуждите на община Благоевград бе интегрирана успешно от телекомуникационна компания. Станцията е монтирана в близост до висок индустриален комин в Южната промишлена зона. Мястото е избрано неслучайно, тъй като това е „гореща“ точка за града, за която общината получава множество оплаквания за замърсяване на въздуха от съществуващия комин. Станцията измерва фини прахови частици, температурата,  влажността на въздуха и атмосферното налягане.

Само седмица след като беше монтирана, системата доказа на практика своите предимства. Тя отчете критично завишаване на фините прахови частици, след което последва намеса на общината с посещение на място, при което е установено, че става въпрос за нерегламентирано горене на отпадъци. На нарушителя е съставен акт, горенето е прекратено, а системата отчита подобряване на качеството на въздуха.

Системата за отчитане на качеството на въздуха е второто интелигентно решение, предоставено от телекомуникационната компания на община Благоевград. Там вече беше изградена иновативна система за видеонаблюдение, част от интелигентната платформа за управление на градската среда Smart city. Тя включва 179 камери, поставени на 68 възлови локации – входно-изходни точки, училища, детски градини, паркове. Част от камерите имат функции за разпознаване на регистрационни номера, аналитични функции, откриване на лица, изоставени предмети и др. Целогодишно системата подава информацията към полицията и общината.

Интелигентните системи за мониторинг на въздуха и за видеонаблюдение ще бъдат интегрирани в единната платформа за интелигентно управление и мониторинг на градската среда. В нея могат да се внедрят и допълнителни модули по преценка и според нуждите на община Благоевград.