Многодневни трудови договори вече и в тютюнопроизводството

Тази година се очаква добра тютюнева реколта от над 9 хиляди тона

Заради благоприятните климатични условия кампанията по разсаждането на тютюна тази година върви много добре. До ден се очаква да бъдат разсадени на 100% предвидените за целта площи. Вече е приключило разсаждането на едролистните сортове „Басми“ и „Бърлей– съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България – НАТ 2010, президент на UNITAB-EVROPA и вицепрезидент на ЕLTI. По думите му, тази година се очаква добра тютюнева реколта, в размер над 9 хиляди тона. „Това се дължи както на перфектните климатични условия засега, така и на добрата кампания по подготовката на разсада и самото му разсаждане. Но това ще стане ясно окончателно при кампанията по изкупуването на тютюна в края на месец декември или в началото на януари догодина“ – уточни  Филев. Той припомни, че в началото на месец юни ще станат ясни площите със засадения тази година тютюн след приключването на регистрацията на тютюнопроизводителите в регистър, която продължава до края на месец май. Любопитен факт е, че в условията на коронавируса и кризата, в която изпадна целият свят, се случиха две добри неща за сектор „Тютюн”.  Първото е, че сезонни работници, които назад във времето, преди 5 до 10 години са били тютюнопроизводители, сега не могат да отидат да работят в други държави като Гърция, Италия и Испания и тези „бивши“ тютюнопроизводители останаха това лято да работят в България, те решиха да се препитават отново с тютюнопроизводство. Това е една от причините да се повишат с до 10% площите тази година с тютюн. Другата причина да има лек ръст в тютюнопроизводството тази година са добрите изкупни цени на тютюна, които получихме през предходната 2019 година“ – коментира още Цветан Филев.

Той съобщи, че второто добро нещо, което се е случило в сектора в условията на коронавирус, е възможността и тютюнопроизводителите вече да могат да наемат сезонните работници на еднодневни трудови договори.

„Нещо повече – вече можем да наемаме сезонни работници не само на еднодневни трудови договори, а и на многодневни трудови договори за поне 120 дни, като ще можем да се възползваме от тази възможност до края на месец октомври, поне така е разписано в предварително одобрената нормативна уредба. Но аз се ангажирам да работим в тази посока, тази тенденция да остане постоянна. Наеманите сезонни работници няма да губят социалните помощи от бюрата по труда, ако получават такива, така че ще получават доходи от две места“ – съобщи още Цветан Филев.