Празникът на детето ще се състои пред читалище „Братство 1869”

Международният ден на детето – 1 юни, ще бъде отбелязан в Кюстендил пред читалище „Братство 1869” от 11,30 ч. В програмата на празника е предвидено откриване на изложба на класовете по изобразително изкуство към НЧ „Братство 1869” и НЧ „Пробуда 1961”, представяне на мултимедия на изпълнения на деца от музикалната школа и др.

Денят на детето е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 г.

Според някои източници изборът на тази дата идва от китайски фестивал на лодките дракони. През 1925 г. китайският генерален консул в Сан Франциско събрал деца сирачета, за да отпразнуват фестивал, който се отбелязвал на 1 юни, а датата съвпаднала с Конференцията в Женева.

През 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Оттогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят и обикновено на този ден се изнасят речи за детските права, излъчват се детски предавания по медиите, правят се детски партита и всякакви други дейности, свързани с децата.