Прокуратурата обяви хората, за които иска арест за боклуците

Специализираният наказателен съд гледа мерките за неотклонение на 6 човека при събрани 66 тома материали

 

Прокуратурата обяви имената на лицата, за които иска задържане по разследването за т.нар. “Боклукгейт”. Внесено е искането за задържане на зам.-министър Красимир Живков, за Габриел Савов, Атанас Бобоков и Николай Миховски. За Васил Богданов и Айгюн Еминов се иска домашен арест, обявиха от държавното обвинение. Специализираният съд, който ще се произнесе по исканията, даде време на обвиняемите и адвокатите да се запознаят с материалите.

Това може да продължи и с часове, тъй като материалите са 66 тома, стана ясно в съдебната зала. Съдия Ангелина Гергинска също тепърва ще ги чете. Тя обясни, че се е запознала само с 10 тома.

Габриел Савов е ръководил РИОСВ-Плевен, когато гръмна скандалът с открития в града тонове опасен боклук от Италия. Той беше намерен на площадката на фирма “Феникс”, чийто собственик по документи е Егюн Еминов. Фирмата обаче му е прехвърлена от Николай Миховски, бизнесмен с бизнес в рециклирането на отпадъците, разказва БНР.

До момента към наказателна отговорност след акцията за боклука в четвъртък са привлечени 10 души. На 7 от тях е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, като няма такова за нейното ръководене. Има и второ обвинение за управление на опасни отпадъци. Други трима души са задържани за данъчни престъпления. Прокуратурата настоява четирима да останат за постоянно в ареста, а двама да бъдат под домашен арест. На втория брат Бобоков – Пламен, е определена гаранция от 1 млн. лв./СЕГА