created by dji camera
  • За два месеца и половина имаме 2 продажби, твърди автотърговецът Кристиян Крумов от Дупница

  • Проучване: България е сред най-засегнатите финансово от кризата с Ковид-19 в ЕС

 

България е сред най-пострадалите финансово страни в ЕС от Ковид-пандемията, показва проучване на Европейския парламент, проведено онлайн от Kantar между 23 април и 1 май 2020 г. сред 21 804 респонденти в 21 държави – членки на ЕС (без Литва, Естония, Латвия, Кипър, Малта и Люксембург). Основните проблеми на хората по време и след кризата са загуба на доходи, безработица и невъзможност за покриване на дълговете. Шест от десетима граждани са изпитали лични финансови затруднения, показва изследването. Цели 58% от хората заявяват, че са срещнали финансови затруднения в личния си живот от началото на пандемията от коронавируса. Такива проблеми включват загуба на доходи (30%), безработица или частична безработица (23%), използване на лични спестявания по-рано от планираното (21%), трудности при изплащането на наем, сметки или банкови заеми (14%), както и трудности при правилното и достойно качество на хранене (9%). Един на всеки десети казва, че му се е наложило да поиска финансова помощ от семейство или приятели, докато 3% от анкетираните са изправени пред фалит.

Реалността у нас също потвърждава изводите от изследването. Васил Димитров се занимава с хотелиерство и ресторантьорство в Благоевград. Твърди, че целият сектор е застрашен, ако не се предприемат мерки. Затова той и колегите му поискаха от общината намаляване на данъците с до 60% за наем и такса „смет”. „Ние молим за намаляване и преизчисляване за тези два месеца, които не сме работили. Голяма част от колегите все още не са отворили, а ще има такива и които няма да отворят“, коментира Димитров пред Нова телевизия, който е член на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Благоевград.

В съседната община Дупница също се канят да затварят. Търговците на една от най-големите борси за автомобили втора ръка у нас се надяват на чудо. „За два месеца и половина имаме 2 продажби, което няма как да ни покрие разходите“, твърди Кристиян Крумов. Затова е решил да спре с вноса от Италия, а после ще му мисли. „Хората са страхливи, те няма да предприемат смяна на автомобилите, ние няма откъде да ги купуваме и съответно няма да има внос и тука“, допълни Крумов. Той предвижда криза в бранша поне още година, въпреки че цените на колите втора ръка вече са надолу с 10%.