Хиляда и осемстотин квестори в област Благоевград ще следят за нормалното протичане на държавните зрелостни изпити

Хиляда и осемстотин квестори в област Благоевград ще следят за нормалното протичане на държавните зрелостни изпити (ДЗИ), каза за БТА началникът на Регионалното управление по образованието (РУО) Ивайло Златанов. Тази година те са с около двеста повече спрямо предходните години, като е предвиден по-голям резерв. Това се прави с цел да се осигурят квестори, в случай че даден зрелостник почувства неразположение и се наложи да продължи изпита в отделна зала. За да се спазят правилата, трябва да има по двама квестори в зала, затова и сме предвидили по-голям резерв, посочи Ивайло Златанов.
Тридесет и едно са училищата, в чиито зали зрелостниците от областта ще покажат своите знания и умения по български език и литература на 1 юни. Изпитът започва в 9 часа, а предвид ситуацията тази година са взети всички противоепидемични мерки. Осигурено е разстояние от метър и половина-два между зрелостниците, а максималният брой в зала е до десет ученици, посочи Ивайло Златанов. В по-малките зали съответно и броят им ще бъде по-малък, уточни той.
На първия ДЗИ утре ще се явят близо три хиляди зрелостници. Аналогичен е броят и за втория ДЗИ, но от тях над седемстотин са избрали да се явят на държавен изпит за придобиване на степен за професионална квалификация. Това са ученици от професионалните училища, допълни Златанов.
Началникът на РУО-Благоевград посочи, че организацията на изпитите е преминала безпроблемно. Осигурени са достатъчно дезинфектанти и ръкавици, а в училищата, в които ще се провеждат ДЗИ, няма да бъдат допускани външни лица. В двора на тези училища също ще бъдат допускани само зрелостниците, които ще се явят на изпит, и ангажираните с провеждането им квестори, посочи Ивайло Златанов.