Бурни дебати на сесията за освобожденията и назначенията в общинската администрация в Благоевград

Няколко извънредни точки прие в началото на заседанието си Общинският съвет в Благоевград днес, сред които определяне на членове на временна комисия за избор на омбудсман, тъй като мандатът на досегашния – доц. Валентин Василев, изтече. Съветниците избраха Кирил Илиев за председател на комисията.

В началото на заседанието свои емоционални изказвания направиха Иван Кацарски, управител на “Джумая Стейдж Фестивал“ ЕООД, и Бранимир Митов, директор на ДТ “Проф. Енчо Халачев“. И двамата засегнаха теми, касаещи културния живот в общината, оцеляването на провежданите досега фестивали и на дейците на културата, най-вече тези, които са на свободна практика. Бранимир Митов поиска оставката на заместник-кмета Василиса Павлова. От своя страна тя заяви, че ще отговори и на двамата в писмен вид. Отговорът ще бъде изпратен и до медиите.

Общинският съветник Албина Анева попита какви и колко хора са освободени и колко са назначени в общинската администрация в Благоевград, както и дали има незаети работни места. Получен е писмен отговор, в който са посочени само незаетите бройки. Секретарят на община Благоевград Мария Стойнева посочи, че отговорът на кмета е изчерпателен и че всички назначения са направени съгласно приетата от Общинския съвет структура на общинската администрация.

Съветниците разгледаха годишния финансов отчет за 2019-а на ОФК “Пирин”, който е реализирал печалба в размер на 334 хил. лв. От ГЕРБ предложиха промяна в Общия устройствен план с цел недопускане на застрояването на кортовете в района на парк „Бачиново“. И този казус предизвика престрелка между основните опоненти – БСП и ГЕРБ. БСП настояваше предложението да влезе за разглеждане в комисиите на местния парламент. От ГЕРБ настояха за вземането на бързи мерки. В крайна сметка бе предложено и прието: ОбС възлага на кмета на общината да предложи изменения в Общия устройствен план, касаещи кортовете в района на парк „Бачиново”, и да изготви списък на всички спорни имоти, които са с различно предназначение. Съветниците настояват до изработването на новия устройствен план да бъде наложен мораториум върху зелените и спортните имоти и да не бъдат внасяни предложения за инвестиционни промени.

Отхвърлена бе предложената от общинската администрация Система за прием в първи клас в общинските училища на територията на община Благоевград./БНР