709 зрелостници се явиха на матура по Български език и литература в Кюстендилска област

Виктор от ПГ „Акад. Сергей П. Корольов” в Дупница
  • Директорът на РУО-Кюстендил Мая Стойчева-Николова: Няма анулирани изпитни работи, всичко премина нормално

  • Виктор от ПГ „Акад. Сергей П. Корольов” в Дупница: Повечето неща от изпита бяха лесни

709 зрелостници положиха изпит по Български език и литература в Кюстендилска област в Деня на детето. Само 21 ученици от общо 730, допуснати до матурата, не се явиха и ще имат възможност да го направят на 27 август, когато е другата дата. Тази година матурата беше по-различна заради пандемията от коронавирус. Датата на провеждането беше изместена с 12 дни. Началният час беше 9 часа, а не обичайното 8,00, за да могат учениците да се придвижат по-спокойно. Зрелостниците бяха предупредени да носят лични предпазни маски, като училищата, в които се провеждаше матурата, се бяха подсигурили с резервни. Бяха осигурени и дезинфектанти. В едно помещение бяха допускани не повече от 10 абитуриенти, за да бъде спазено изискването за дистанция. Зрелостниците решават тест от 40 въпроса, а 41-ви въпрос е есе или интерпретативно съчинение на тема „Човекът и неговите съмнения в разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин. Верните отговори на теста бяха качени на сайта на МОН в понеделник следобед, а резултатите ще бъдат ясни най-късно до 15 юни.
„От всичките 730, допуснати до изпит в Кюстендилска област, не се явиха само 21 души. Останалите 709 положиха изпитите. Няма анулирани изпитни работи, матурата премина нормално и нищо необичайно не се е случило. Изпитът премина при спазването на всички противоепидемични мерки и видеонаблюдение. Във всяка зала имаше по двама квестори, а допусканите ученици бяха максимум 10. Имаше дори и стаи с още по-малко зрелостници, в зависимост от изпитите”, коментира пред „Вяра” началникът на РУО-Кюстендил Мая Стойчева-Николова.
Броят на зрелостниците, които трябваше да положат зрелостен изпит по български език и литература в Дупница, беше 305.
Виктор, който завършва специалност „Електротехника и обзавеждане на производството” в Професионална гимназия „Акад. Сергей П. Корольов”, сподели, че матурата не го е затруднила особено.
„Ако не си учил, матурата беше трудна. Мисля, че аз се бях подготвил и имаше много неща, които знам. Накратко казано, повечето неща от изпита бяха лесни. Само частите от втория и третия модул бяха малко по-трудни, но това е нормално. Темата, която се падна в третия модул, беше за чорбата от грехове на отец Никодим по Елин Пелин. Трябваше да пишем за съмненията на човек и как може да ги преодолее. Не беше най-лесната тема за развиване, но се надявам, че съм се справил”, коментира пред „Вяра” Виктор.
Той допълни, че не е ходил на частни уроци в подготовката си за матурата, а онлайн обучението не му е харесало особено.
„Не съм ходил на частни уроци при други учители. Контактувах основно с госпожите си, които ми даваха материали. Учех през свободното си време, защото и работя. По-добре е в класната стая, отколкото това онлайн обучение, което имахме по време на извънредното положение. Защото, когато имаш някакви въпроси, е много по-хубаво да си на училище и да си ги зададеш на живо. Много по-лесно е учителят да е до теб и да ти показва, онлайн нещата са много по-объркани”, допълни зрелостникът, който обмисля да кандидатства за специалността „Счетоводство” в УНСС.
Неговият връстник Антонио също остана доволен от варианта на матурата, който се падна във вчерашния ден.
„Не беше чак толкова трудно, дори може да се каже, че изпитът беше лесен. В предишните дни бях по-напрегнат, защото очаквах, че модулите ще ме затруднят повече. Всичко мина добре. Темата, по която трябваше да пишем, също не беше от най-трудните. Можеше да се падне нещо далеч по-сложно и затова съм радостен. Сигурно ще кандидатствам в някое висше учебно заведение, но все още не съм решил къде. Предстои ми да взема това решение”, каза абитуриентът.
Други две момичета, които тъкмо излизаха от сградата на ПГ „Акад. Сергей П. Корольов”, бяха по-притеснени от момчетата.
„Колкото и да учиш и да се подготвяш, винаги може да ти се падне нещо, на което не си обърнал толкова внимание. Първоначално някои от по-лесните задачи ми се сториха трудни, но това най-вероятно беше от страх. След като се успокоих, успях да отбележа верните отговори. Писах доста по темата на Елин Пелин, надявам се, че ще получа хубава оценка”, каза едно от момичетата.
Вторият държавен зрелостен изпит по избран предмет ще се проведе на 3 юни. Най-много от зрелостниците в Кюстендилска област са предпочели да се явят на матура по биология и здравно образование – 237. Броят на дванадесетокласниците, които са заявили изпит по английски език, е 137, а на трето място по желания е философският цикъл със 125 подадени заявления.