• Ентусиастите от ТД „Осогово” посетиха и пещерата, в която според преданието е живял свети Иван Рилски

 

Ентусиастите от туристическото дружество в Кюстендил откриха  сезона след извънредното положение с вълнуваща екскурзия до многовековен дъб. Туристите от „Осогово“ направиха разходка из дебрите на Влахинска планина. Тази малка планина е истинско съкровище, където за минути човек може да се освободи напълно от градската среда, доволни са пътешествениците.

Както винаги, и на това планинско приключение кюстендилските туристи се насладиха на спиращи дъха гледки и много емоции, направиха и много снимки за спомен.

Ето и разказ за това как е преминала екскурзията от Силвия Михова – секретар ТД „Осогово“ – гр. Кюстендил: „Най-красивият сезон в планината е пролетта. Този път туристите от „Осогово“ – гр. Кюстендил избраха разходка из дебрите на Влахинска планина. Тази малка планина е истинско съкровище, където за минути човек може да се освободи от градската среда напълно. Само на около 3 часа от село Пастух има 600-годишен цер (вид дъб). Уникалният феномен е с обиколка 8,90 м, височина – 19 м. Девет човека, хванати за ръце, обгърнаха дървото. След множество снимки, заредени от красотата и енергията на дървото, туристите се отправиха към следващия обект от програмата за деня.
На няколко километра от вековното дърво се намира Руенският манастир “Св. Йоан Рилски”, зад чиито стени се крият множество предания, свързани с тайнствената личност, която приемаме за покровител на народа ни – св. Иван Рилски.
Наслаждавайки се на тишината в манастирския двор, ние посетихме и други интересни места в района. От манастира по живописна пътека се стига до пещерата, в която според преданието е живял свети Иван Рилски. Малко след нея, в източна посока, пътеката продължава до голям метален кръст, поставен върху скала, извисяваща се почти над пътя и от която се разкрива панорамна гледка. Кръстът обозначава мястото, от което според преданието една девица – Косана, на чието име е наречена цялата местност, се е хвърлила, за да се спаси от гонещите я турци. В тази местност в двора на манастира се намира природната забележителност “Находище на турска леска”. Недалеч на запад от манастира е и Светата вода – манастирското аязмо”.