Кюстендилската Чифте баня, която не беше спирала работа от 1913-а, отвори отново след епидемията от Covid-19

Известната Чифте баня в Кюстендил, която работеше без прекъсване от откриването си през 1913 г., дори и през войните, но се наложи да затвори преди повече от два месеца заради епидемията от Covid-19, вече приема отново клиенти, съобщиха от общинската фирма, която управлява обекта. Не работят обаче басейните, отбелязват от екипа.

Банята, посещавана заради минералната вода и от чужденци от Северна Македония, Косово и Албания, работи при спазване на противоепедемиологичните мерки, казва управителят на фирма “Хигия” Саша Миланова. „Влизат по един или двама души от семейство. Всички работници имат маски и дезинфекцират изцяло на всеки два-три часа“, уточни тя пред БНР.

През 2015-а общинските съветници приеха решение за продажбата на Чифте баня за малко над 1 милион лева. Върховният административен съд обаче обяви решението за нищожно с мотива, че Чифте баня е архитектурен паметник на културата и не е частна общинска собственост, а сградата е изключителна държавна собственост и попада в рамките на архитектурния резерват “Античен средновековен град Пауталия-Велбъжд”, постановява съдът.

Построена е през 1489 г. от Сюлейман паша

Банята се намира в централната част на град Кюстендил, между улиците „Христо Смирненски“ и „Стефан Караджа“, до джамията „Ахмед бей“. Първоначалната турска баня е построена през 1489 г. от Сюлейман паша върху основите на Пауталийския асклепион.

През 1901-1902 г. общинската управа си поставя за задача да превърне Кюстендил в „европейски тип балнеологичен курорт“. Макар че грандиозният план не е доведен докрай, са осъществени редица дейности: през 1908 г. са каптирани топлите минерални извори в подножието на Хисарлъка; изграден е водопровод; през 1910 г. късносредновековната Чифте хамам е частично разрушена и върху основите й е изградена нова модерна градска баня, със самобитна архитектура, по проект на архитект Христо Ковачевски. Преустройството и реконструкцията на банята завършват през септември 1913 г. Банята е открита официално през януари 1914 г.

Сградата е на два етажа и се състои от две отделения – мъжко и женско, всяко от които има по три басейна. Банята се захранва с топла минерална вода и е предназначена и за балнеология. Около нея е устроен паркът „Банска градина” с декоративни дървета и цветни лехи.

Минералната вода в Чифте баня лекува голям брой заболявания: ревматични, белодробни, сърдечносъдови, стомашно-чревни, черен дроб и бъбреците, включително и гинекологични. Водата извира от каптиран извор под банята с естествена температура на водата от 72 градуса. От цялата страна идват хора с различни заболявания, за да си правят лечебни процедури.