ВКС направи условна присъдата за катастрофа на бившия зам.-министър Красимир Катев

За инцидента с две жертви получи 3 години условно и 6 години без книжка

 

Бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев е окончателно осъден за катастрофа, станала преди близо 8 години. Върховният касационен съд намалява ефективната присъда на Катев и я прави условна, съобщи прокуратурата. Катев е лишен от книжка за 6 години.

При катастрофата загинаха двама души, а тъщата на Катев, която се возеше в неговата кола, пострада сериозно.

В обвинителния акт срещу Катев се разказва, че на кръстовище за кариера “Момчил” в посока Балчик той навлязъл в лентата за насрещно движение с висока скорост и при почти челен удар причинил смъртта на другия шофьор, който бил неправоспособен. По-късно починал и неговият спътник, като и двамата мъже от другата кола били без предпазни колани.

През 2016 г. Окръжният съд в Добрич даде ефективна присъда на Катев – 4 години затвор. Тя бе намалена от втората инстанция на 3 години и половина, но остана ефективна. Апелативните съдии приеха, че Катев е направил всичко, зависещо от него, за да помогне на пострадалите. От съдебното решение обаче стана ясно, че помощта на Катев след катастрофата е само за неговите близки. Той не е предприел нищо, за да установи къде се намира другият автомобил и дали в него има пострадали. Докато помага на близките си, смъртта на шофьора на другата кола вече е била настъпила и не е можело да му се помогне. Спътникът му обаче е бил жив, пише апелативният съд и прие поведението на Катев за отегчаващо вината му. “Подсъдимият не е проявил никакъв интерес към състоянието на другите пострадали, като реално е имал такава възможност, след като е оказал помощ на своите роднини, тъй като не е получил травми, бил е в добро състояние, за което твърди в своите обяснения. Дори в един последващ момент, в който е научил от пристигналите на място служители на полицията, че има други пострадали, не е направил опит както да се приближи до тях, така и да се осведоми за тяхното състояние”, пише в съдебното решение. От решението става също ясно, че загиналият шофьор е бил неправоспособен, но действията му нямат принос за катастрофата.

Апелативните магистрати се занимаваха за втори път с казуса, след като веднъж дадоха 3 години и половина затвор на Катев. Пролетта на 2018 г. Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане във Варна, защото двете експертизи дават различни заключения за мястото на удара, а първия път апелативният съд ги е ползвал избирателно. При новото гледане апелативните съдии поискаха нови експертизи, а след това делото беше отлагано няколко пъти и това го забави с месеци.

Мотивите на върховните магистрати да направят присъдата на Катев условна още не са ясни. Решението им не е публикувано в интернет, тъй като се чака прокуратурата да ги уведоми, че е предприела стъпки по изпълнението на наказанието. В последните месеци прокуратурата редовно играе роля на пресцентър на съда, съобщавайки за избрани решения./СЕГА