Отлага се празникът на киселото мляко в Трън

Отлага се празникът на киселото мляко в Трън, съобщиха от фондация “Д-р Стамен Григоров”. Проявата бе насрочена на 27 юни. „Настоящата ситуация ни накара да вземем трудно, но единодушно решение, че здравето и сигурността на всички е приоритет. Надяваме се да видим отново всички любители на българското кисело мляко през 2021 година”, казаха от фондацията.
Ежегодно в пограничния град се организира празник на популярния български продукт. Традиционно тук си дават среща фермери и млекопреработватели от страната, напоследък и от Сърбия. Те представят различни видове краве, овче и козе кисело мляко, натурални млечни продукти.

created by dji camera

Организатори на проявата са фондация “Д-р Стамен Григоров” и община Трън в партньорство с “Ел Би Булгарикум”. Празникът е в чест на д-р Стамен Григоров, който е родом от трънското село Студен извор, дълги години е работил в болницата в Трън.
Д-р Стамен Григоров е открил през 1905 г. пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя била наречена по-късно “лактобацилус булгарикус Григоров”. През последните десетилетия фамилията на откривателя отпаднала от официалното наименование.
Родното кисело мляко добило широка известност в Европа, след като бил излекуван френският крал Франсоа Първи (1515-1547 г.), който страдал от болест на стомаха. Оттогава датира първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на българското кисело мляко, твърдят от фондацията.