Германия отпуска 130 милиарда евро за стимулиране на икономиката, силно засегната от пандемията, заяви канцлерът Ангела Меркел.

Основният ДДС временно ще бъде понижен от 19 на 16 процента. Намалената ставка за определени стоки и услуги от 7 процента се понижава до 5 процента. Очаква се това да струва на бюджета 20 млрд. евро. Семействата ще получат по 300 евро за всяко дете, докато тези, които купуват електрически автомобили, ще получат правителствена отстъпка до 6000 евро.

“Размерът на пакета ще достигне 130 милиарда евро за периода 2020 до 2021 г., 120 милиарда от които ще бъдат поети от федералното правителство”, каза Меркел.

Отбелязвайки, че милиони служители в Германия са назначени на по-кратко работно време, Меркел каза, че случващото се „показва колко крехко е всичко и защо трябва да успеем да дадем тласък на икономиката, за да могат да се осигурят работни места“.

Новата програма е над мащабния спасителен пакет от 1,1 трилиона евро, вече договорен през март, включващ гаранции за заемите, субсидии и подобрена програма за по-кратки работни часове, за да се избегнат съкращения на работни места.