Отложиха делото за смъртта на Чората за юли

Върховният касационен съд отложи делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората, починал преди 15 години по време на полицейско задържане, съобщава БНР. На съд са петима полицаи от Благоевград, а през годините процесът претърпя обрати.

Заради заетост на единия от подсъдимите и на част от експертите медици покрай коронавируса делото беше отложено за началото на юли. На заседанието експертите трябваше да бъдат изслушани за причините за смъртта на Ангел Димитров. Тъкмо споровете дали Чората е починал от задушаване при задържането му, или защото е имал здравословни проблеми и е злоупотребявал с наркотици, са причина процесът все още да не е приключил. През изминалите 15 години петимата полицаи бяха осъждани с различни по размер присъди и напълно оправдавани. Към момента делото за пореден път е във ВКС и върховните съдии ще трябва да го решат по експертизите и доказателствата, събирани през годините.

Сред явилите се в съда експерти беше Цветелин Гатев от ВМА, правил експертиза за причините за смъртта на Чората преди 11 години. Той обясни, че в 27-годишната си практика е нямал случай да защитава експертиза отпреди 11 години.

Припомняме, Ангел Димитров-Чората почина при задържане в благоевградския арест на 10 ноември 2005 г. по време на акция “Респект” по времето, когато вътрешен министър беше Румен Петков, тогава от БСП. След продължителен процес у нас с променлив резултат през юни 2011 г. Върховният касационен съд стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.

През 2016 г. ВКС обаче възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска това. Основание за искането му беше решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург да осъди България на 1 юли 2014 година. Осъдените петима, участвали в акцията – Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски – през април 2019 г. влязоха за излежаване на присъдата си след 14-годишна съдебна сага.