Младите планинари от Петрич се върнаха сред природата след 2 месеца изолация, направиха преход в Беласица

Децата чуха легендата за Крали Марко, посетиха Яворнишкия водопад и нощуваха в село Камена, където си направиха лагерен огън

 

След почти двумесечен престой у дома младите природолюбители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич са отново сред природата. През уикенда те проведоха първия си туристически поход из красотите на планината Беласица.

„Направихме един невероятен маршрут, който досега не е правен от нас в Беласица. Така, както опознаваме родината, за да я обикнем, решихме да опознаем нашия край, за да го обикнем още повече. Поехме от село Ключ през Ключките водопади, върнахме се към селото и минахме по черен горски път до село Яворница. На пътя срещнахме местен човек, наш приятел, който ни разказа легендите за Крали Марко, пихме вода от една чешма, която е с лековита вода, според твърденията на местните хора.

Направихме така дълго чакания обяд сред природата, на поляна, след това отидохме до Яворнишкия водопад. Като цяло идеята ни беше да посетим водното богатство на планина Беласица, която е планината с най-много водопади на единица площ. След това пренощувахме в село Камена, където си направихме и лагерен огън, разказа за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева, ръководител на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.

Тя коментира още, че благодарение на тези походи не се губи българското у децата, формира се патриотизъм, силна обич към родината, това държи бодър духа на младите планинари, които въпреки изминатите десетки километри не са се чувствали уморени.

Не спират инициативите на младите природолюбители и през летните месеци. Още в петък – 5 юни, когато ще отбележим Световния ден на околната среда, младите планинари организират поредна, четвърта инициатива с Национален парк „Пирин“ – разходка из планината. След това природолюбителите ще посетят Родопите и Рила, планира се и изкачване на връх Радомир в Беласица, с двудневен палатков лагер.

Въпрос на дни е да издадем и първия брой на вестник „Млад планинар“. Планирахме това да стане за 1 юни – Деня на детето, но не успяхме, така че това предстои да се случи съвсем скоро – допълни Гергана Сандъкчиева, която пожела на младите планинари да бъдат здрави, да не спират да обикалят българските планини и градове, да помнят историята и да я предават така, както са я запазили за нас предишните поколения./БНР