Мъж с Ковид-19 самоволно напусна болницата в Самоков

Красимира Ковачка и Владимир Георгиев (на малката снимка)
  • Пациентът от Долна баня се е прибрал у дома си, без да изчака резултатите от теста, издирен е и е закаран за лечение в София

  • 68-годишен мъж от Благоевград е починал от заразата

 

Мъж с положителен тест за Ковид-19 на своя глава е напуснал болницата в Самоков, съобщиха от общинския пресцентър. Мъжът, който е от Долна баня, е бил докаран в болницата от екип на Центъра за спешна медицинска помощ. Болният е бил настанен във Вътрешно отделение със съмнения за пневмония. Направени са му PCR тест, кръвни изследвания и снимка на бял дроб. По време на престоя си в МБАЛ пациентът не е имал контакт с други пациенти, нито с лекари извън Вътрешно отделение, заяви управителят д-р Красимира Ковачка.

Пациентът с Ковид-19 е напуснал самоволно отделението вчера, без да изчака резултата от теста и без се обади, се е прибрал в Долна баня. След пристигането на резултатите при него е изпратен екип на Спешна медицинска помощ и той вече е транспортиран до инфекциозното отделение на болница „Св. Анна”. Предстои да бъдат направени тестове на негови роднини и да се издирят останалите му контакти.

След като в късния следобед е дошъл резултатът, че пробата на долнобанеца е положителна, са направени PCR тестове на целия персонал на Вътрешно отделение, на отделението по образна диагностика, на клинична лаборатория и на регистратурата. 30 теста са заминали за лабораторията в София за резултати. Също така са тествани останалата част на персонала на Вътрешно отделение, които не са били на работа предния ден. Очаква се резултатите от тестовете да излязат в петък. До момента в МБАЛ – Самоков са взети всички мерки, произтичащи от положителния тест на пациент. Направена е пълна дезинфекция на цялата болница, допълни д-р Ковачка. До понеделник Вътрешно отделение няма да приема пациенти. В зависимост от резултатите от направените тестове на медицинския персонал, ще се издаде заповед от РЗИ за по-нататъшното му функциониране

Същевременно стана ясно, че 120 лица са поставени под карантина на територията на община Самоков. Няма констатирани нарушения от последната седмица. Предишните три случая на регистрирани с коронавирус на територията на община Самоков са дали по два отрицателни теста, казаха от Общинския кризисен щаб.

Кметът Владимир Георгиев запозна щаба с предприетите действия след охлабването на мерките. Във връзка с отварянето на детските градини са взети всички необходими мерки за дезинфекция и осигуряване на безопасна дистанция. В някои от детските заведения са обособени няколко входа, през които се приемат децата. Всички детски градини са снабдени с дистанционни термометри, за да се осъществява контрол на входящия поток. Взети са мерки по почистване, дезинфекция вътре и в дворовете на градините, като е напръскано и срещу кърлежи и бълхи. Строго се спазват хигиенните мерки. Наблюдава се, че първия ден посещаемостта на децата е 20% от общия брой, като процентът всеки ден се увеличава. Все още се забранява прием на потребители в домовете за стари хора на територията на общината. Припомняме, че целият персонал в социалните домове бе тестван за коронавирус и резултатите на всички са отрицателни.
“Много е важно да не паникьосваме хората, достатъчно е да спазват мерките и предписанията за предпазване от коронавируса” – обобщи кметът.
От следващата седмица РЗИ почва проверки на заведения за хранене, търговски обекти, басейни, спортни зали за спазване на противоепидемичните мерки.

Иначе по данни на Националния оперативен щаб новите случаи на Covid-19 за 3 юни са били 25 от изследвани 1174-ма души. От тях в болница са седем. За последното денонощие има още един смъртен случай – 68-годишен мъж от Благоевград.