Подобава ли на Банско да бъде неугледно, потрошено и занемарено?

Грозни гледки с безразборно изхвърлени боклуци из град Банско и обезобразени беседки и кътове за отдих пуснаха във фейсбук страницата на общината. Природата и реалността ни изпращат ясни сигнали. Дали ги разбираме?, питат от общината.

„Нима подобава на Банско да бъде неугледно, потрошено и занемарено? Нима е нужно да обясняваме на банскалии – умни, предприемчиви и достолепни, че когато не пазим града, ние вредим на себе си? Нима не си даваме сметка, че деградацията на жизнената среда се отразява на стандарта на живота ни? Или банскалии не разбират, че направеното в града е с общите ни пари и вместо да се направи нещо ново, трябва да се похарчат пак от общите пари за ремонт на счупеното? Колко трудно е да извървиш 20 м, за да изхвърлиш боклука в празния контейнер, вместо да го оставиш на тротоара до пълния? Как разбират красотата банскалии, които крадат цветята, посадени по площадите и улиците на Банско? Обичаме ли достатъчно децата си, когато мълчим и подминаваме изпочупени и заринати с отпадъци детски и спортни площадки? Отговорни ли сме за бъдещето си, когато пред очите ни вандалски се съсипва имущество, платено с общите ни пари? Колко дълбок трябва да е общият ни джоб, за да насмогнем на разходите за чистота и поддръжка? А къде е личната отговорност? Какво е личното възпитание? Има ли все още някой, който не е разбрал, поне през времето на карантината и извънредното положение, че чистотата е начинът да се избегнат инфекциозните заболявания?

И ако е вярно, че ние обичаме дори валестите камене на Банско, то значи, че с още по-голяма любов и грижа трябва да се отнасяме към създаденото с ръцете на банскалии – за нас, за децата ни, за бъдещето ни”, пишат на фейсбук страницата си от общината в Банско.

Отпадането на ограниченията на извънредното положение дава възможност на община Банско да направи ремонти и реновиране на детски и спортни площадки. Те ще бъдат приведени във вид и състояние, отговарящи на изискванията за безопасност и функционалност, за да може децата и младите хора да прекарват повече време в игри и спорт на открито.