Камари боклуци „запушиха” Ушите между Самоков и Ихтиман

Никой не може да се справи с незаконното сметище, отсичат шофьори

 

Купища боклуци ведно с изтърбушен диван вадят очите на преминаващи шофьори в местността Ушите на пътя между Самоков и Ихтиман. Мястото е печално известно – незаконно сметище, с което години наред никой не може да се справи – нито институции, нито доброволци.

За пореден път теренът, където има и чешма, за да може уморени шофьори да спират и отмарят, бе зарит с отпадъци. Захвърлени са десетки чували с боклук, в допълнение около тях са разхвърляни какви ли не нечистотии. Гледката не е нова, но всеки път втрещява. Когато местността се изчисти, след няколко дни някой отново стоварва ненужния си отпадък там. Правени са редица доброволни акции, но върху почистеното не след дълго се стоварват нови камари смет.

Шофьори нонстоп алармират за проблема. Природозащитници също. Всеки път обаче картината става все по-ужасяваща, вместо нещата да се подобрят. Най-новото насред мръсотията е цял диван. Собственикът му е сметнал, че най-удачното място е да го изхвърли в местността Ушите. Новият му стопанин пък е гущер, който в горещото време се припичаше върху него.

„Кой най-накрая ще вземе мерки това място да се изчисти и незаконното сметище изцяло да се елиминира? Отговорът е никой”, гневят се шофьори.

До община Самоков са изпращани множество сигнали, но този участък не влизал в правомощията й. Сигнали са изпращани и до Столична община. Местността се намира точно до язовир „Искър”. В близост се издига и паметник на 28 млади хора от Долна баня, Ихтиман, Костенец и Самоков, убити без съд и присъда в тази местност през пролетта на 1925 г.